Монографія «Природне насіннєве відновлення дуба звичайного в південній частині Лівобережного Лісостепу України»

Опубліковано: 2024-06-21

Вийшла з друку колективна монографія науковців УкрНДІЛГА та Державного біотехнологічного університету (ДБТУ) «Природне насіннєве відновлення дуба звичайного в південній частині Лівобережного Лісостепу України». Автори — Мєшкова В. Л., Діденко М. М., Распопіна С. П., Біла Ю. М., Горошко В. В.

    

У виданні наведено особливості поширення дуба звичайного та оцінено продуктивність природних дубових лісів південної частини Лівобережного Лісостепу.

Авторами здійснено комплексне оцінювання складових, які визначають успішність вирощування дубових лісів природного насіннєвого походження: частоти й інтенсивності плодоношення дуба, впливу біотичних чинників пошкодження жолудів на їх проростання та стан сходів, особливостей формування природного поновлення дуба звичайного під наметом лісу та на лісокультурній площі.

Оцінено в динаміці до 12-річного віку стан дуба звичайного, другорядних і супутніх порід у насадженнях, сформованих на зрубах із різними варіантами догляду. Надано рекомендації стосовно моніторингу періодичності плодоношення дуба звичайного, використання попереднього поновлення й технології доглядів за природним поновленням цієї породи.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА