Дослідження інтенсивності плодоношення родинно-клонової насіннєвої плантації сосни звичайної

Опубліковано: 2024-01-11

Одним із актуальних завдань лісогосподарської діяльності є заготівля якісного насіння хвойних порід. Початкова якість закладеного на зберігання насіння є важливою передумовою для забезпечення максимально високих показників енергії проростання та схожості сіянців. Посівні якості насіння залежать від його стану та умов зберігання. Дозріле насіння містить великий відсоток вологи, тому дуже важливо очистити його від домішок та просушити.

Для вивчення особливостей росту та плодоношення насінних плантацій і способів підвищення їх врожайності восени 2010 року на території Старопетрівського лісництва було закладено родинно-клонову насіннєву плантацію сосни звичайної площею 5 га. Для її створення було проведено повторний відбір дерев-кандидатів у плюсові в 20-річних випробних культурах.

   

Для формування кулеподібних крон в зимовий період 2022–2023 рр. було проведено обрізування 1,5–2,5-метрових приростів насіннєвих дерев сосни звичайної. На жаль, частина соснових насаджень загинула в результаті сніголаму і тому  збереженість дерев на плантації знизилася порівняно з минулорічними показниками й становить 83,6 %.  

Восени 2023 року було проведено контрольні обміри (висота, діаметр крони) та облік шишок. Внаслідок обрізування дерев і несприятливих погодних умов (літньої посухи) шишок зав’язалося значно менше (95 шт. / дерево), шо призвело до зменшення врожайності на 18,8 %.

       

Максимальна кількість шишок на одному дереві становила 200 шт. Середня довжина шишок – 5,5 см, ширина – 2,4 см, маса – 15,7 г. Вихід насіння в контрольному зразку становить 1,5 %, шишки були висушені в термостаті за температури 45–50°С. Врожайність родинно-клонової насіннєвої плантації сосни в 2023 році становить 3,7 кг/га, що  є середнім показником врожайності з плантації підвищеного генетичного рівня.

   

Таким чином, відбір і збереження об’єктів генетичного фонду лісових порід, організація генетичних резерватів та клонових архівів плюсових дерев забезпечують одержання високоякісного селекційно покращеного насіння та сприяють створенню стійких і високопродуктивних лісових масивів.

 

Ст. наук. співробітник ДП «Клавдієвська ЛНДС»,

канд. с.-г. наук Г. А.  Шлончак