Вийшла друком монографія В.Мєшкової, Ю.Скрильника, Я.Кошеляєвої

Опубліковано: 2023-05-16

Мєшкова В. Л., Скрильник Ю. Є., Кошеляєва Я. В. Санітарний стан берези повислої у Лівобережному лісостепу України: монографія. Харків: Мачулін, 2023. 163 с., 5 с. іл. ISBN 978-617-8195-37-3.

Проаналізовано просторово-часову динаміку показників санітарного стану насаджень берези повислої в Лівобережному Лісостепу. Визначено перші симптоми ураження берези бактеріальною водянкою, роль стовбурових комах у перенесенні її збудника та особливості зміни радіального приросту дерев в осередках. Запропоновано заходи щодо пом’якшення наслідків ураження та пошкодження березових насаджень.

Удосконалено методику оцінювання поширення та шкідливості стовбурових комах, яку вперше застосовано для оцінювання їхньої фізіологічної та технічної шкідливості у березових насадженнях.

Одержані дані стосовно термінів і ознак нагляду за стовбуровими шкідниками берези є складовою розроблених в УкрНДІЛГА «Методичних вказівок з нагляду, обліку та прогнозування поширення шкідників і хвороб лісу для рівнинної частини України».

Розраховано на фахівців лісового господарства, захисту лісу, науковців, аспірантів і студентів лісогосподарських та біологічних факультетів ВНЗ.

Пресслужба УкрНДІЛГА