Обмін науковим досвідом в рамках програми Bridge USA UAFP

Опубліковано: 2024-10-22

Українські науковці Ігор Нейко (ДП «Вінницька ЛНДС», УкрНДІЛГА) та Олександр Сошенський (НУБіП України) впродовж вересня – жовтня ознайомлювалися із науковим досвідом і особливостями господарської діяльності установ та організацій відповідних напрямків за Програмою Bridge USA UAFP. Програма Bridge USA UAFP реалізується за підтримки Державного департаменту США, Бюро у справах освіти і культури, Офісу програм обміну приватного сектору та приймаючих університетів США. Більшість учасників Програми проходили стажування в університетах північно-східної частини США, зокрема в Орегонському державному університеті, який розташований у центрально-західній частині країни.

Стажування розпочалося із зустрічей із науковцями та викладачами університету, зокрема із професорами Гленом Хове (Glenn Howe, Associate Professor, Director, Pacific Northwest Tree Improvement Research Cooperative), Джоном Бейлі (John Bailey, Professor of Forest Engineering, Resources & Management, Forest Ecosystems & Society), Стівеном Страуссом (Steven Strauss, University Distinguished Professor of Forest Biotechnology), Девідом Бернеллем (David Bernell, Associate Professor of College of Liberal Arts, School of Public Policy, Political Science), Клаусом Путтеманом (Klaus Puettmann, Professor of Forest Ecosystems & Society Department).

Науковці також ознайомилися із діяльністю лабораторії генної інженерії університету. Керівник лабораторії професор Стівен Страус розповів про основні аспекти генної інженерії та вирощування трансгенних рослин у межах створеної лабораторії. Разом із професором науковці відвідали плантації трансгенних тополь, які у віці 4-х років вже досягли висоти 8–10 м.

   

1. Професор Стівен Страусс у лабораторії генної інженерії. 2. Культури трансгенних тополь

Також під час стажування в Орегоні було відвідано науково-дослідні установи, організації та підприємства, які здійснюють лісозаготівельну та лісогосподарську діяльність, проводять заходи щодо лісовідновлення, лісорозведення, вирощування лісового насіння покращеної селекційної якості. Це зокрема Північно-західна тихоокеанська науково-дослідна станція департаменту сільського господарства США (USDA Forest Service, Pacific Northwest Research Station), Центр генетичних ресурсів «Дорена» департаменту сільського господарства США (Dorena Genetic Resource Center of US Forest Service), Центр відновлення лісів «Лебанон» (Lebanon Forest Regeneration Center), «Ліси Старкера» (Starker Forests, Inc.), «Демонстраційний ліс Хопкінса» (Hopkins Demonstration Forest).

Разом із науковцями Північно-західної тихоокеанської науково-дослідної станції відвідали географічні культури дугласії (Pseudotsuga menziesii), створені в Каскадних горах (Cascades). Науковцями було закладено декілька дослідних ділянок у географічних культурах в широтному діапазоні з метою оцінювання впливу кліматичних змін на стан і продуктивність популяцій цієї деревної породи. Особливістю експерименту є не лише розташування ділянок у різних умовах середовища, але й наявність локальних метеостанцій на кожній із них. Це дає можливість оцінювати стан географічних культур у контексті глобальної зміни клімату та дослідити вплив погодно-кліматичних умов на кожній із ділянок.

   

3. Ділянка географічних культур дугласії. 4. Фіксація погодно-кліматичних показників у межах ділянки

Відбулася плідна дискусія із науковцями Центру генетичних ресурсів «Дорена». Основними напрямами досліджень Центру є відбір високопродуктивних, найбільш стійких до впливу шкідників і хвороб лісу генотипів основних деревних видів регіону. Вивчення стійкості генотипів у межах дослідного центру проводиться впродовж останніх 20-ти років, що є особливо важливим із поширенням нових інвазійних шкідників і хвороб.

Візит до Центру відновлення лісів «Лебанон» дав можливість ознайомитися із особливостями вирощування лісонасіннєвих плантацій хвойних порід і технологією заготівлі насіння на них. Клонові лісонасіннєві плантації є основним джерелом отримання високоякісного селекційно покращеного насіння та вирощування сіянців для лісовідновлення й лісорозведення. Плантації закладено на колишніх сільськогосподарських угіддях, які локалізовані на значній відстані від лісових насаджень, що обмежує пилкове «забруднення». При створенні нових плантацій, щеплення рослин проводять безпосередньо на ділянці. Якщо прищепа не прижилася, проводиться повторне щеплення. Під час вирощування плантацій здійснюється їх селекційне зрідження шляхом видалення незадовільних клонів. Відбракування дерев проводиться за результатами дослідження випробних культур.

   

5. Клонова плантація дугласії (Lebanon Forest Regeneration Center). 6. Підйомний механізм для заготівлі шишок

Типового обрізування верхніх частин крон дерев на плантаціях не проводиться. Вважається, що це малоефективний захід. Заготівля шишок здійснюється за допомогою підйомників, які знаходяться безпосередньо на плантації. Обов’язковим є обробіток крон дерев хімічними препаратами проти шкідників і хвороб. Термін функціонування плантацій – до 40 років, після цього дерева викорчовують і створюють нові.

Інформативним, з огляду на ознайомлення із аспектами господарської діяльності, був візит до компанії Starker Forests, Inc. Слід зазначити, що дане підприємство проводить лише загальний менеджмент власних лісів. Усі необхідні заходи, які стосуються лісозаготівель, очищення місць суцільних зрубів, створення лісових культур і догляду за ними, здійснюються окремими компаніями.

На тихоокеанському узбережжі та в межах Каскадних гір формуються найбільш високопродуктивні деревостани з переважанням дугласії. Ця порода є основною, а її деревина широко використовується в деревообробній промисловості. Надзвичайно висока продуктивність дугласії в даних лісорослинних умовах дає можливість заготовляти близько 1000 м3/га деревини. У віці 60-ти років ця деревна порода досягає висоти 60 м, а максимальна висота сягає 100 м. Враховуючи високу продуктивність дугласії, головне користування проводиться вже в 60-річному віці. В експлуатаційних лісах лісокористування має виключно економічне спрямування, яке пов’язане із мінімізацією витрат на вирощування насаджень та отримання максимального прибутку в найкоротші терміни.

В експлуатаційних лісах Орегону основними є суцільно-лісосічні рубки, площа яких може сягати 100–150 га. Лісозаготівля здійснюється без врахування крутизни схилів, їх протяжності та просторової локалізації, основною умовою є безпека при здійсненні технологічних операцій. На лісозаготівлях використовуються багатофункціональні харвестери на гусеничній базі. Для забезпечення стійкості гусениці обладнані 20-сантиметровими металевими пластинами, які забезпечують додаткову стійкість машин на схилах. За неможливості заготівлі лісу на схилах значної крутизни використовують лебідки. Основний метод очищення лісосік – спалювання порубочних решток, яке може проводитися із попереднім складанням решток у купи, або ж їх контрольоване спалювання на площі.

   

7. Харвестер на лісозаготівлях. 8. Очищення ділянок суцільного зрубу шляхом контрольованого спалювання (лісові масиви Starker Forests, Inc.)

Створення лісових культур є обов’язковим за умови відсутності природного поновлення впродовж понад 5-ти років. Більшість підприємств, установ та організацій, створюють лісові культури в перший же вегетаційний період, після очищення місць суцільних зрубів. Це пов’язано із економічними аспектами щодо вирощування лісових культур (вчасно створені лісові культури дають можливість у коротші терміни виростити новий ліс), а також із особливостями природного поновлення основних лісотвірних порід, яке часто не є надто успішним. Лісові культури створюють без чіткого дотримання рядів, що зумовлено горбистим рельєфом територій. В якості репродуктивного матеріалу використовують садивний матеріал із закритою кореневою системою. Механізованого чи ручного догляду за лісовими культурами не проводиться, для боротьби із трав’яною рослинністю використовують гербіциди.

   

Створення лісових культур на місцях суцільних зрубів

Усі згадані організації, зокрема такі як Lebanon Forest Regeneration Center, Starker Forests, Inc. Hopkins Demonstration Forest та ін., здійснюють активну наукову та просвітницьку діяльність, а також є основними донорами Орегонського державного університету. За участі науковців університету та фінансової підтримки цих компаній закладено значну кількість дослідів та експериментів. Також значним є вклад цих компаній у популяризацію лісівничої освіти в регіоні.

За результатами стажування в Орегонському університеті налагоджено низку контактів із науковцями та викладачами навчального закладу, а також із підприємствами та організаціями лісівничого сектору, проведено обмін досвідом щодо наукових досліджень та отриманих результатів, окреслено потенційні напрями майбутньої співпраці.

У найближчі місяці Програмою Bridge USA UAFP буде оголошено черговий конкурс щодо відбору кандидатів, які можуть отримати неоціненний досвід в США для подальшого впровадження найкращих практик в Україні.

 

Заступник директора ДП «Вінницька

лісова науково-дослідна станція»,

доктор с.-г. наук Ігор Нейко