Відбулася 9-та Міністерська конференція FOREST EUROPE, яка відзначила роль EUFORGEN у збереженні лісів Європи

Опубліковано: 2024-10-08

1-2 жовтня відбулася Міністерська конференція FOREST EUROPE. Міністри лісового господарства країн Європи підписали Боннську міністерську декларацію «Підтримка сталого управління лісами, що відповідає вимогам майбутнього». Важливою подією став виступ координатора EUFORGEN (Європейська програма лісових генетичних ресурсів) Мікеле Бозано, який підкреслив: «Міністерське рішення визнає, що майбутнє наших лісів більше ніж будь-коли раніше залежить від їх здатності адаптуватися і цей потенціал адаптації виникає внаслідок генетичного різноманіття лісів».

Доктор Бозано розповів присутнім, що генетичне різноманіття може допомогти європейським лісам протистояти викликам сьогодні та у майбутньому. Він також пояснив, що все більша кількість лісового репродуктивного матеріалу (FRM) буде потрібна для відновлення пошкоджених лісів, а спроможність Європи отримати доступ до відповідних FRM і виробляти їх залежить від дій, які ми вживаємо зараз для збереження генетичного різноманіття лісів. Він також наголосив, що фахівці, які керують лісами, розсадниками та насінними плантаціями, потребують надійних інструментів для втілення прийнятих рішень і відповідної політичної підтримки, яка дозволить їм розвивати навички та практику управління з адаптації лісів. EUFORGEN прагне задовольнити цю потребу та має тривалий досвід розвитку знань та інформування ключових зацікавлених сторін, включаючи практиків, науковців і політиків, щодо сталого використання лісових генетичних ресурсів у європейських лісах.

   

Вітаючи прогрес у розвитку та виконанні Стратегії лісових генетичних ресурсів для Європи, Міністри країн Європи наголосили на необхідності виявлення прогалин, оцінки загроз і встановлення пріоритетів для збереження лісових генетичних ресурсів через мережу об’єктів збереження генофонду, яка підтримується європейськими країнами через EUFORGEN. Наступний етап Програми EUFORGEN розпочнеться в січні 2025 року.

 

Світлана Лось,

завідувач відділу селекції, генетики та

біотехнології УкрНДІЛГА, канд. с.- г. наук