Обстеження лісових ділянок, пошкоджених пожежами внаслідок воєнних дій на Харківщині

Опубліковано: 2024-09-24

У другій декаді вересня в гідропарку м. Харкова співробітники сектору екології лісу Володимир Ворон та Ірина Коваль, а також відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення УкрНДІЛГА Петро Тарнопільський провели комплексне обстеження соснового насадження, в якому ще у 2000 році було закладено три постійні пробні площі з метою дослідження рекреаційного впливу на лісові екосистеми (Салтівський район, поблизу ТРЦ «Караван»). Навесні 2022 року внаслідок бойових дій соснові насадження вигоріли майже вщент. Залишилося лише декілька «острівців» живих дерев, а понад три чверті їх загальної кількості було знищено. У березні 2023 року співробітниками філії «Жовтневе лісове господарство» було висаджено сіянці сосни звичайної та кримської, які виявили високу приживлюваність. В майбутньому на місці згорілого лісу за сприятливих умов виросте новий.

  

На жаль, більшість середньовікових дерев на пробних площах у слабкому стані (багато стовбурів пошкоджені шрапнеллю, зламані скелетні гілки та навіть окремі стовбури), їм буде важко перенести зиму. На одній із досліджуваних ділянок із 43 дерев залишилося лише 16. Подібне масове знищення прибережних лісів призводить до обміління водойм і швидкого розмиву їх берегів, а порушення структури рослинного покриву прибережних лісосмуг руйнує природний бар’єр на шляху поверхневих стоків і водойми швидко забруднюються.

  

За результатами обстеження науковцями було закладено тимчасову пробну площу в середньовіковому насадженні, яке росте на супіщаних дерново-опідзолених ґрунтах на боровій терасі, з метою аналізу негативного впливу воєнних дій та пошуку можливостей відновлення лісових екосистем і деградованих рекреаційних ділянок навколо населених пунктів у найкоротший термін.

 

 

Ірина Коваль,

провідний науковий співробітник сектору екології лісу,

доктор с.-г. наук