Озеленення в Степу України

Опубліковано: 2024-09-20

Історично територія нинішнього Дослідно-селекційно дендрологічного лісового центру «Веселі Боковеньки» використовується науковцями та лісівниками для апробації й акліматизації деревних і чагарникових порід у степовій зоні України. За результатами багаторічних спостережень відбираються посухостійкі й морозостійкі види та сорти рослин. Цього року надзвичайно складні погодні умови із довготривалою посухою та високими температурами в черговий раз оновили критерії щодо формування витривалості та стійкості місцевих рослин у часи «кліматичної кризи».

В лісовому розсаднику наразі вирощується понад 50 різних видів і форм дерев і чагарників із відкритою кореневою системою, які розмножують методами висівання насіння та живцювання у відкритому ґрунті та в теплиці. Постійний полив та своєчасне підживлення сприяють інтенсивному росту молодих дерев і саджанців, незважаючи на високу температуру повітря й прогрівання ґрунту влітку до 50–55°С.

Найкраще в розсаднику Центру почувають себе вічнозелені рослини – ялівці, туї, ялинки, піраканта, магонія падуболиста, самшит вічнозелений та інші види.

     

    

Із листяних чагарників особливо виділяється каріоптеріс або горіхокрильник. Його посухостійкий кулеподібний компактний кущ висотою до 1 м із прямостоячими або дугоподібними стеблами та сіро-зеленим листям квітує з середини літа до заморозків. Листя, гілочки й квіти мають схожий на цитрусовий аромат, рослина також є гарним медоносом, пухнасті скупчення синьо-фіолетових квітів якого приваблюють не тільки бджіл, а й безліч комах. Цей чагарник дійсно слугує яскравою прикрасою садиби або парку, бо його «холодний» синій колір додає врівноваженості композиціям восени, коли більшість рослин втрачають красу та свіжість або квітують в «теплих» тонах.

  

Гібіскус сирійський, будлея, аронія, різні сорти спірей, барбарису, горобини, інші красиві й невибагливі листяні чагарники не тільки дарують зорову та чуттєву насолоду, а й надають можливість «подорожувати» світом, не виходячи зі свого улюбленого саду. Так, батьківщиною каріоптеріса є Східна Азія, гібіскус сирійський панує в Західній і Центральній Азії, а розлогі кущі будлеї із ароматними гронами яскравих квітів та барвисті кущі різних видів барбарису вкривають гірські схили Японії, Китаю, Північної Америки та Європи. Всі ці рослини з різних куточків світу, проте вони чудово пристосувалися до посушливих умов українського степу й рекомендовані для озеленення територій домоволодінь, парків, скверів і місць відпочинку.

      

  

Наявні в розсаднику рослини вирощені з найкращих сортових екземплярів й пройшли акліматизацію в посушливих кліматичних умовах, тож саме тому добре переносять пересаджування та за дбайливого догляду швидко вкорінюються. З вересня, із поверненням дощової й більш прохолодної погоди, у ДСДЛ центрі «Веселі Боковеньки» розпочнеться осіння реалізація садивного матеріалу, тож запрошуємо обрати й придбати саджанці дерев і чагарників, які неодмінно стануть чудовою окрасою вашої місцини.

 

ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»