Масштабні пожежі в лісах прикордоння у Східному Поліссі

Опубліковано: 2024-09-18

Внаслідок активних бойових дій і численних обстрілів зі сторони кордону з РФ відбувається велика кількість займань у лісах та інших природних екосистемах на півночі Східного Полісся. Спекотна й вітряна погода, яка склалася протягом останніх двох місяців, сприяє стрімкому розповсюдженню вогню, а пожежі при цьому набувають загрозливих масштабів.

Вогневий контроль з боку ворога та висока забрудненість території вибухонебезпечними предметами максимально перешкоджає роботі лісової охорони щодо оперативної ліквідації пожеж. Але попри все лісівники, працівники ДСНС і небайдужі волонтери продовжують на місцях, де дозволяє ситуація, приборкувати вогонь й стримувати його розповсюдження. Найбільш дієвим є застосування профілактичних протипожежних заходів, вчасне виявлення та гасіння займань.  

  

Фото Михайла Волка, філія Новгород-Сіверське лісове-господарство ДП «Ліси України»

Пожежі призводять до знищення лісових екосистем, на відновлення яких необхідне не одне десятиліття, завдають значних економічних збитків та створюють безпосередню загрозу життю людей і тварин. Повітря насичується токсичними продуктами згоряння, що погіршує екологічну ситуацію та створює суттєвий дискомфорт і загрозу для здоров’я населення прилеглих територій. Після лісових пожеж прилеглі населені пункти вкриває густий їдкий смог, який заважає нормальному диханню та може викликати загострення респіраторних і серцево-судинних захворювань. Виділення великої кількості вуглекислого газу в атмосферу внаслідок масштабного горіння посилює «парниковий ефект».

Враховуючи це, в перспективі необхідне розроблення довгострокової стратегії управління лісами, що межують із державним кордоном України, котра передбачатиме створення насаджень, стійких до пожеж, детальне протипожежне облаштування й зонування для мінімізації поширення вогню. Залучення науковців до процесу відновлення лісів після пожеж є ключовим аспектом успішної реабілітації пошкоджених природних екосистем.

 

ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС»