Обстеження деревних насаджень парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення у м. Немирів

Опубліковано: 2024-09-16

До ДП «Вінницька ЛНДС» звернулася дочірнє підприємство «Клінічний санаторій «Авангард» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» щодо необхідності обґрунтування встановлення лімітів на використання природних ресурсів на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Немирівський парк». Старшим науковим співробітником станції Юрієм Єлісавенком і інженером-лісопатологом І категорії філії «Вінницялісозахист» Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Олексієм Радевичем було проведено обстеження насаджень парку та розроблено відповідне обґрунтування й довідку за результатами лісопатологічного обстеження.

Під час огляду та обстеження парку  виявлено понад 70 аварійних дерев, які перебувають на стадії відмирання, серед них переважають акація біла (робінія звичайна), клен гостролистий, ясен звичайний, верба біла.  

   

Більшість дерев акації білої досягли межі свого біологічного віку, що підтверджується відмиранням крони, зокрема скелетних гілок, а також інтенсивним пошкодженням дереворуйнівними грибами та омелою білою. Зміни температурного та гідрологічного режиму, вологості повітря, різкі контрастні зміни вологості поверхневих шарів ґрунту є особливо небезпечними для ялини європейської та клена гостролистого з їх поверхневими кореневими системами, доволі вибагливими до вологості ґрунту. Внаслідок ураження кореневих систем ці дерева різко знижують приріст, у районі кореневої шийки утворюються дупла. Ослаблені дерева, уражені кореневими гнилями, втрачають стійкість до вітру, що стає небезпечним для життя працівників і відвідувачів паркових насаджень. На обстежених ділянках також виявлено дерева із морозобійними тріщинами, суховершинні та сухостійні екземпляри.

      

Захаращеність і розладнання деревостанів зменшує естетичну цінність паркових насаджень та підвищує рівень пожежної небезпеки. Проведення санітарно-оздоровчих заходів не знизить кількісний показник біотичного різноманіття та не спростить його ландшафтну структуру. На ділянках парку не зафіксовані види рослин і тварин, занесених до Червоної книги України, а також види рослин і тварин та природні оселища, що знаходяться під охороною Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі. Рослинні угрупування парку не занесені і до Зеленої книги України, тому за рекомендаціями науковців станції для зменшення пожежної небезпеки, підвищення естетичності та усунення наслідків пошкодження й ураження паркових насаджень шляхом проведення санітарної рубки необхідно видалити аварійні, сухостійні та фаутні дерева з території парку. Ці заходи слід провести в максимально стислі строки із застосуванням найбільш ефективних методів і технологій, спрямованих на  запобігання негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

 

 

ДП «Вінницька ЛНДС»