Відновлення лісів під час війни та численних криз

Опубліковано: 2024-09-11

Університет сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) з 1 по 7 вересня провів тижневий воркшоп для дослідників із Німеччини, Румунії, України та Республіки Молдова в рамках проєкту «Поля конфліктів – дискурс про соціально-екологічне відновлення лісів у часи війни та численних криз». Проєкт фінансується Німецькою службою академічних обмінів (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD) й об’єднує науковців, викладачів і студентів. Серед учасників заходу була Тетяна Курбет, старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА.

Програма курсу була надзвичайно насиченою. Окрім тематичних лекцій учасники провели обстеження експериментальних ділянок із самовідновленими лісами, територій зі штучним лісовідновленням, а також оглянули ділянки, які відновлюються після масштабної пожежі.

Лісові культури сосни та дуба, оглянуті учасниками воркшопу поблизу м. Гросрьошен, та рекультиваційна територія біля м. Вельцов (відновлення в поствидобувній зоні)

Згорілі соснові плантації та лісовідновлення після масштабної пожежі біля м. Троенбрітцен

Професор П’єр Ібіш (Університет сталого розвитку Еберсвальде) у своїй презентації наголосив, що на процеси лісовідновлення надзвичайний вплив має зміна клімату, тому потрібно надати шанс лісу адаптуватися із можливістю природного добору для кожного регіону відповідно. На експериментальних ділянках із процесами самовідновлення з’являється підріст аборигенних видів дерев, зокрема бука та дуба. Сприяння цим природним процесам допомагає створити стійкі лісові екосистеми.

Національний парк Нижній Одер: природні процеси після загибелі лісу в охоронній зоні категорії I МСОП

Насадження сосни доволі ощадливо витрачають вологу, проте поширення шкідливих комах і грибкових захворювань, а також низька пожежостійкість призвели до зменшення її використання в лісовідновленні деградованих територій. Щоб відновлені території залишалися стійкими й функціональними, доцільно сприяти  росту аборигенних деревних видів, які, завдяки своїм характеристикам, зможуть добре пристосуватися до кліматичних змін. Продуктивність лісу підтримує накопичена мертва деревина, яка є необхідною для відновлення молодого лісу, запобігає ґрунтовій ерозії та забезпечує довгострокове зберігання вуглецю. Особливу увагу також слід приділяти зміцненню водоутримання в ландшафті.

Лісові екосистеми поблизуу м. Рейерсдорф

 

Ліс Грумзінер як складова частина об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 

Годівниця для комах  у біорезерваті Шорфхайде-Хорін 

Для успішного соціально-екологічного лісовідновлення особливо важливо забезпечити максимальне біорізноманіття лісів, в тому числі й деревних видів, яке підтримують шляхом садіння дерев, рідних місцевості, й виключення інвазійних. Залучення громадськості та зацікавлених сторін (влада, підприємці тощо) забезпечує відповідність зусиль із лісовідновлення потребам суспільства й сприяє співпраці, що призводить до більш ефективних і стійких результатів.

 

Поліський філіал УкрНДІЛГА