Обстеження лісових культур у філії «Радомишльське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України»

Опубліковано: 2024-09-05

Відповідно до договору із філією «Радомишльське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України» на надання послуг щодо розроблення пропозицій вдосконалення технології створення лісових культур головних лісотвірних порід науковцями відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення й працівниками філії наприкінці серпня проведено обстеження лісових культур сосни звичайної, дуба звичайного, модрини європейської та берези повислої. Обліки культур 1–6-річного віку, створених за різними технологіями, здійснено на понад 30 ділянках у Поташнянському, Кримоцькому та Любовицькому лісництвах філії.

Для вибору ділянок, на яких було проведено обстеження, науковці попередньо проаналізували звітні матеріали філії з лісокультурного виробництва. Загалом досліджувані культури, створені в різних типах умов місцезростання, за різними схемами змішування порід і розміщення садивних місць, характеризуються добрим станом і відповідають нормативам приживлюваності та показникам росту для даного віку.

  

Культури сосни звичайної та берези повислої віком 4 роки у Кримоцькому лісництві та дуба звичайного віком 2 роки у Любовицькому лісництві

  

Культури модрини звичайної та сосни звичайної віком 6 років та берези повислої віком 5 років у Поташнянському лісництві

Найбільш характерні ділянки лісових культур головних лісотвірних порід обрано для підсумкових досліджень щодо розроблення проєктів схем нової редакції Типів лісових культур для зони Полісся. Науковці УкрНДІЛГА вдячні співробітникам філії «Радомишльське ЛМГ» за сприяння, поміч і безпосередню участь в проведенні робіт.

 

Румянцев М.Г.

завідувач відділу лісовідновлення

та захисного лісорозведення, канд. с.-г. наук, ст. досл.

 

Тарнопільський П.Б.

старший науковий співробітник відділу лісовідновлення

та захисного лісорозведення

 

Фото надано Тарнопільським П.Б.