Система лісопатологічного моніторингу

Опубліковано: 2024-09-02

Лісопатологічний моніторинг — це система спостережень за станом лісів і порушеннями їх стійкості в зв’язку із хворобами, пошкодженням шкідниками, негативним впливом антропогенних чинників і кліматичних явищ. Розвиток у часі цих процесів та їх залежність від лісівничо-таксаційних відмінностей насаджень і географічних особливостей території надають можливість спрогнозувати лісопатологічну ситуацію й сформувати загальний план дій щодо прийняття відповідних господарських рішень як для окремого господарства, так і для країни в цілому.

  

Спостереження за динамікою стану лісів України, в яких відмічені патологічні процеси, було започатковано в УкрНДІЛГА  із 1994 року. Працівниками лісогосподарських підприємств в усіх підвідомчих лісах проводився збір інформації за підсумками 3-річних періодів. Так, наприкінці 2020 року науковцями було сформовано бази даних станом на 1994, 1997, 2000, 2003, 2006, 2009, 2012, 2015, 2018 роки. Після впровадження системи «Електронний облік деревини» переважна більшість лісогосподарських підприємств отримала можливість наповнення відповідних баз даних безпосередньо на місцях, що дало поштовх для розробки інтернет-порталу «Моніторінг патологій лісів України» (Monitoring of forest pathologies), який був реалізований працівниками сектору фітопатології та відділу новітніх інформаційних технологій УкрНДІЛГА та згідно наказу Державного агентства лісових ресурсів України введений в дію у 2022 році. 

Титульне вікно сайту « Моніторинг патологій лісу»

Вхід в портал передбачає реєстрацію в статусі оператора або гостя. Оператор має можливість вводити та редагувати дані, що стосуються господарства, представником якого він є. Режим гостя передбачає лише перегляд існуючих даних. Після підтвердження статусу оператор додає дані в таблиці бази відповідно до Інструкції інженера лісового господарства по користуванню порталом «Моніторинг патологічних процесів в лісах України». Функція спеціалістів міжрегіональних управлінь лісового та мисливського господарства полягає в контролі за процесом збору даних і використанні їх в своїх звітних матеріалах. З науковою метою програмний продукт використовується для виявлення зв’язків динаміки патологічних процесів із різними чинниками негативного впливу. Наразі комплектується база даних за 2024 рік.

Вікно програми введення даних порталу «Моніторинг патологічних процесів в лісах України»

Портал «Моніторинг патологічних процесів в лісах України», створений як додаток до геопорталу «Ліси України» й призначений для широкого кола користувачів, зацікавлених в інформації про динаміку лісопатологічних ситуацій в лісах України, постійно адаптується до адміністративних і соціальних змін, а також запитів суспільства.

 

 

Усцький І.М.,

провідний науковий співробітник сектору фітопаталогії

 

Жадан І.В.,

старший науковий співробітник відділу новітніх інформаційних технології

 

Дишко В.А.,

старший науковий співробітник сектору фітопатології