Дослідження обсягів накопичення вуглецю у лісових насадженнях національного природного парку «Кременецькі гори»

Опубліковано: 2024-08-26

Науковці відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА проводять дослідження, спрямовані на розвиток системи лісового моніторингу в Україні, у тому числі – з урахуванням необхідності забезпечення моніторингу динаміки вуглецю у лісових екосистемах. У серпні поточного року була організована експедиція до національного природного парку «Кременецькі гори», в якій взяли участь завідувач відділу Ігор Букша, головний науковий співробітник Володимир Пастернак і технік Тарас Букша (на фото справа наліво).

Співробітники УкрНДІЛГА за участі працівників НПП Андрія Штогуна, заступника директора-головного природознавця НПП «Кременецькі гори» та Ігоря Мельника, начальника Білокриницького природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ) парку, провели обстеження ділянок лісорозведення, на яких протягом 2020–2024 років створювали (в тому числі – за сприяння громадської організації «Твій ліс») лісові культури дуба звичайного (Quercus robur L.), бука звичайного (Fagus sylvatica L.) та берези Клокова (Betula klokovii Zaver.).

     

Професор Володимир Пастернак на ділянці лісових культур берези Клокова та Андрій Штогун на ділянці лісових культур бука звичайного проводять обстеження стану рослин

Береза Клокова – дерево з родини березових (Betulaceae), реліктовий ендемічний вузьколокальний вид, споріднений з березою пухнастою (Betula pubescens Ehrh.), він має обмежений ареал розповсюдження на вапнякових скелях парку і знаходиться на межі зникнення через обмеженість ареалу та слабке насіннєве відновлення. Створення лісових культур за участі цього виду збільшує шанси на збереження популяції в ареалі поширення.

З метою відновлення корінних насаджень в НПП «Кременецькі гори» за сприяння громадської організації «Твій ліс» проводилися заходи зі створення піднаметових культур бука звичайного в розладнаних стиглих і перестійних похідних деревостанах з переважанням граба звичайного (Carpinus betulus L). В цих деревостанах було закладено серію постійних ділянок моніторингу площею 0,1 га з допомогою мобільної гео-інформаційної системи (ГІС) Field-Map (https://field-map.com/). Пробні площі розміщували на типових ділянках у похідних грабових лісостанах із метою максимального репрезентативного охоплення лісових насаджень, де бук звичайний (лісовий) вводився під намет грабового насадження.

 

Картування дерев й вимірювання біометричних показників на ділянці моніторингу з допомогою мобільної ГІС Field-Map проводять професор Володимир Пастернак і технік Тарас Букша

    

Вимірювання діаметрів стовбурів дерев на ділянці моніторингу в перестійному насадженні граба звичайного, де створені піднаметові культури бука звичайного (на фото Ігор Мельник)

На ділянках, де проведені лісогосподарські заходи, було закладено 7 постійних пробних площ, на яких визначено лісівничо-таксаційні показники насаджень, проведено картографування розташування живих дерев і сухостою, виміряно їх біометричні показники, здійснено кількісну оцінку деревної ламані та природного поновлення, а також проведено оцінку стану культур, висаджених під наметом з метою відновлення корінних насаджень.

За результатами проведених робіт було сформовано геопросторову базу даних пробних площ, отримано картографічні матеріали та створено ГІС-проєкт для проведення подальших моніторингових досліджень з визначення обсягів поглинання вуглецю надземною та підземною деревною фітомасою, а також для оцінювання запасів вуглецю в резервуарах (пулах) відмерлої деревини. Подальші спостереження на закладених ділянках моніторингу дадуть можливість оцінювати динаміку показників лісових насаджень і поглинання вуглецю в деревній фітомасі та відмерлій деревині на ділянках, де проводилися заходи, спрямовані на збільшення обсягів поглинання вуглецю в насадженнях НПП «Кременецькі гори».

 

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА

Фото ©2024 Ігор Букша