Обстеження об’єктів природно-заповідного фонду філії «Ратнівське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України»

Опубліковано: 2024-08-20

За зверненням філії «Ратнівське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України» щодо наукового обґрунтування встановлення лімітів на використання природних ресурсів і необхідності проведення заходів із оздоровлення та підвищення біологічної стійкості лісових насаджень науковцями ДП «Вінницька ЛНДС» проведено обстеження трьох об'єктів природно-заповідного фонду.

Обстеження лісових насаджень загальною площею понад 49 га проведено в межах лісового заказника місцевого значення «Смольне» у Жиричівському та Кортеліському лісництві філії, гідрологічному заказнику місцевого значення «Озерця» в Гірницькому лісництві, а також у ландшафтному заказнику місцевого значення «Урочище Херма» в Ратнівському лісництві.

За результатами досліджень встановлено, що насадження потребують проведення лісогосподарських заходів для їх подальшого нормального розвитку — вирубування сухих, всихаючих і сильно пошкоджених дерев.

Обстежені соснові деревостани є переважно штучними, ростуть на бідних ґрунтах і мають різний вік і повноту, що зумовлює необхідність проведення відповідних лісогосподарських заходів. Насадження берези повислої також є штучними, але мають низьку продуктивність і біологічну стійкість через вплив абіотичних чинників та несвоєчасне проведення рубок догляду. Відмирання більшості дерев відбулося в результаті пошкоджень стихійними явищами, ураження фітопатогенами та заселення дерев лубоїдами (лубоїд сосновий малий, лубоїд сосновий великий) і короїдами (короїд вершинний, меншою мірою – короїд шестизубий). Внаслідок вітровалів і сніголамів в обстежених насадженнях відбулося накопичення старого сухостою, який необхідно видалити для покращення їх фітосанітарного стану. Також існує небезпека загоряння сухостійних дерев.

В межах лісового заказника місцевого значення «Смольне» виявлено, що в переважній більшості ділянок відбувається передчасне всихання поодиноких дерев сосни звичайної, а також груп дерев ялини європейської. Серед первинних причин деградації та всихання насаджень є зміна температурного й гідрологічного (різкі коливання рівня ґрунтових вод) режимів території, шо є особливо небезпечним для ялини європейської, котра має поверхневу кореневу систему та чутлива до зменшення вологості ґрунту.

На окремих ділянках ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище Херма» було відмічено передчасне всихання поодиноких дерев сосни звичайної та берези повислої. Всихання дерев відбувається в результаті їх пошкодження вітроломом. Такі дерева є потенційним оселищем для стовбурових шкідників із подальшим їх поширенням на сусідні здорові насадження. Окрім того, сухостійні дерева є аварійно небезпечними для працівників філії та відвідувачів заказника.

Проведення заходів із поліпшення санітарного стану лісів в межах лісового заказника місцевого значення «Смольне», гідрологічного заказника місцевого значення «Озерця», ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище Херма» доцільно проводити в місцях виявлення осередків всихання й ураження дерев із виконанням всіх вимог природоохоронного законодавства.

 

ДП «Вінницька ЛНДС»