Літні лісокультурні роботи у ДП «Клавдієвська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-08-19

Клонові насіннєві плантації – це «сади» для отримання покращеного насіння, з якого працівники лісової галузі вирощують якісний садивний матеріал для створення й відновлення високопродуктивних біологічно стійких лісів. У липні поточного року науковцями ДП «Клавдієвська ЛНДС» та лісівниками філії «Славутське лісове господарство» ДП «Ліси України» було розпочато роботи з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою для створення клонової насіннєвої плантації сосни звичайної.

Загалом в архівно-маточній плантації Старопетрівського лісництва станції представлені потомства близько 600 плюсових дерев сосни звичайної Полісся та Лісостепу України. В цілому було заготовлено 400 живців із 20 клонів дерев. Для літнього щеплення в якості прищеп використовують нездерев’янілі зелені живці сосни звичайної, перевагу надають пагонам жіночого типу.

Спосіб щеплення – серцевиною на камбій, розроблений Є. П. Проказіним для весняних і літніх щеплень, полягає в щільному обв’язуванні життєдіяльних тканин – камбію, серцевини та лубу, завдяки чому приживлюваність щеп досягає 80–100 %. Майбутній саджанець підщепи повинен мати добре розвинену кореневу систему, а товщина рослини – відповідати діаметру живця (прищепи) або навіть бути товщою в 1,5–2,0 рази. У місці проведення щеплення на довжину прищепи обривається хвоя.

Створення клоново-насіннєвих плантації – це тривалий і складний процес. У хвойних рослин акліматизація після щеплення проходить набагато довше, ніж у листяних. Тому слід ретельно контролювати температурний режим і рівень вологості ґрунту. Щеплені саджанці сосни будуть висаджені в ґрунт восени 2025 року, а перше плодоношення очікується після 2030 року. 

Догляд за саджанцями забезпечує здоровий стан рослин і підвищує їх приживлюваність, що впливає на ріст дерев, інтенсивність цвітіння та в підсумку – на якість насіння. У розсадниках ДП «Клавдієвська ЛНДС» постійно ведуться роботи з вирощування садивного матеріалу, який використовується для проведення різноманітних наукових досліджень, лісорозведення й штучного лісовідновлення, а також для озеленення.

 

ДП «Клавдієвська ЛНДС»