Joint Research Centre – надійний партнер для досліджень ландшафтних пожеж в Україні

Опубліковано: 2024-08-12

Наприкінці липня завідувач сектору екології лісу УкрНДІЛГА Сергій Сидоренко пройшов стажування в Об`єднаному дослідницькому центрі (Joint Research Centre, JRC) в м. Іспра (Італія). Стажування було сфокусоване на вивченні роботи основних алгоритмів продуктів Європейської інформаційної системи моніторингу лісових пожеж (EFFIS) та Глобальної інформаційної системи моніторингу природних пожеж (GWIS).

     

У програму стажування увійшли навчання із визначення інтенсивності пожеж, картування пройдених вогнем площ й оцінювання екологічних наслідків пожеж за допомогою методів та інструментів дистанційного зондування. Також було обговорено подальші кроки для аналізу пожежних режимів в Україні та впливу бойових дій на їх зміну. З початку війни стало зрозумілим, що стандартні методи моніторингу пожеж в Україні не дозволяють повною мірою оцінювати шкоду, спричинену пожежами на окупованих або забруднених вибухонебезпечними предметами територіях. Тож важливою є співпраця із EFFIS в контексті впровадження основних продуктів системи моніторингу на національному та регіональних рівнях з інтеграцією на національні геопортали.

Сергій Сидоренко (третій зліва) та експерти JRC (зліва направо) Jesus San-Miguel, Marco BrogliaDaniel De Rigo, Maria Suarez, Roberto Boca, Duarte Oom

Візит був запланований у рамках міжнародного проєкту з підтримки науковців MSCA4Ukraine у тісній співпраці з JRC та Експертною групою з лісових пожеж та університетом Вагенінгена. Під час стажування Сергій Сидоренко представив основні результати проєкту «Ukrainian wildfires of war: changes in fire regimes as a result of the direct and indirect effects of war». Метою проекту є встановлення й опис основних пожежних режимів в Україні та визначення прямого та опосередкованого впливу військових дій на їх зміну. Безпосередній вплив на пожежні режими досліджується за трьома часовими періодами (для всіх типів ландшафтів і захисних територій Смарагдової мережі):

- у довоєнний період (до 2014 р.);

- період гібридної війни на (2014–2021 рр.);

- період повномасштабного вторгнення (з 24 лютого 2022 року).

Оцінювання опосередкованого впливу військових дій проводиться через зміни в типах землекористування та зміни класів земної поверхні (з точки зору змін комплексів рослинних горючих матеріалів на покинутих землях), а також через демографічні зміни в Україні (вплив населення на перерозподіл щільності джерел вогню в природних ландшафтах, переміщення людей у безпечніші регіони, зміни щільності та демографічної структури населення тощо). Дискусія після презентації стосувалася методичних аспектів дослідження, а також загальної ситуації із лісовими пожежами в Україні під час війни.

У якості слухача Сергій Сидоренко приєднався до щотижневої командної онлайн-зустрічі «2024 Wildfires Situation Overview VTC», що проводиться для обговорення ситуації із лісовими пожежами в Європі для країн, які є членами ініціативи RescEU. Зустрічі VTC допомагають країнам ефективно співпрацювати та координувати надання допомоги (сил і засобів), обмінюватися інформацією та розробляти стратегії в режимі реального часу. Країна-учасник готує коротку структуровану доповідь: пожежна статистика з початку пожежонебезпечного періоду та за останній тиждень; аналіз пожежної небезпеки за умовами погоди за останній тиждень та її прогноз на наступний тиждень; доступність сил і засобів із фокусом на літаки та гелікоптери протипожежного призначення, а також надається кількісна оцінка ресурсів, яку потенційно можна направити на допомогу іншим країнам. Представники Copernicus Emergency Management Service узагальнюють дані. Для цього використовуються продукти EFFIS для всієї території Європи.

Також під час стажування Сергію Сидоренку була надана можливість відвідати лабораторію кризового менеджменту (The JRC's European Crisis Management Laboratory, ECML), за що висловлюємо окрему подяку Tom De Groeve та Jesus San-Miguel. Лабораторія, створена завдяки спільним зусиллям команди експертів, включаючи гідрологів, метеорологів і фахівців з дистанційного зондування Землі, є відправною точкою для тестування та застосування рішень, призначених для ефективного кризового менеджменту. Вона відіграє важливу роль у поєднанні програмного забезпечення та даних для оцінювання загроз, покращення ситуаційної обізнаності й сприяння колективному прийняттю рішень. Водночас це й навчальна платформа для Європейської комісії, держав-членів Європейського Союзу та інших суб'єктів кризового управління, що має на меті інтегрувати останні наукові досягнення та технології для підвищення готовності до надзвичайних ситуацій. У лабораторії проводяться дослідження з оцінювання загроз, включаючи навмисні (як, наприклад, підрив Каховської ГЕС військовими рф) так і природні (пожежі, повені, землетруси тощо), а також антропогенні небезпеки. Робота вчених та експертів JRC допомагає кількісно й якісно оцінювати поточні та передбачати майбутні ризики не лише в Європі, але й поза її межами.

Спрощена за допомогою візуальних інструментів подача інформації та її інтерпретація на великих екранах дозволяють учасникам управління ризиками одночасно аналізувати кілька шарів даних у режимі реального часу. Лабораторія є ключовим центром й інтегрує проєкти, дані, інструменти та методи для створення міцного зв’язку із кризовими центрами ЄС, науково-дослідними установами, міжнародними та регіональними службами раннього попередження.

Навички, отримані під час стажування, буде застосовано для завершення проєкту «Ukrainian wildfires of war: changes in fire regimes as a result of the direct and indirect effects of war» у частині оцінки пожежних режимів. Результати цих напрацювань можуть бути використані в якості вхідних даних для фіксації й аналізу економічних та екологічних збитків, завданих Україні. Такі дослідження сприяють розвитку вітчизняної пірології в частині оцінювання пожежних ризиків на національному рівні та розробці наукової бази для покращення управління рослинними горючими матеріалами, формування пожежостійких лісів тощо. Результати роботи також можуть бути використані для оновлення стратегії управління ландшафтними пожежами в Україні у післявоєнний період.

Сергій Сидоренко,

завідувач сектору екології лісу УкрНДІЛГА