Сенсорний сад

Опубліковано: 2024-08-08

У сенсорних садів багато функцій – вони можуть бути використані з метою навчання, оздоровлення, терапевтичного садівництва. Сенсорний сад сприяє стимуляції всіх п'яти органів чуття: слуху, нюху, зору, дотику та смаку. Ідея створення сенсорних садів походить від садової терапії, методологію якої було детально розвинуто у Великій Британії в ХІХ сторіччі. Люди з обмеженими можливостями часто відмовляються від прогулянок, тож інтерактивна взаємодія з природою допомагає хворим або людям, які потребують реабілітації, відновити свої фізичні, душевні та духовні сили. Створення садів із різноманітними сенсорними елементами є особливо ефективним при оздоровчих закладах (лікарні, будинки для літніх людей, госпіталі). Водночас вони були б чудовим доповненням на території навчальних закладів і біля комплексів багатоповерхівок. Навіть невелика прибудинкова територія може стати ідеальним сенсорним мінісадом й місцем для відпочинку та медитації.

Колір, текстура, форма, рух, світло і тінь стимулюють роботу органів зору, тож в саду обов’язково має бути багато зелені. Кожне дерево – це природний звуковий і візуальний бар’єр, який поглинає пил, захищає від вітру та створює затишок. Яскраві квіти, барвисті плоди, листя та кора також значною мірою збільшують зорову привабливість сенсорного саду.

Декоративні хвойні дерева й чагарники чудово виконують роль живоплоту, забезпечують приватність і прикрашають сад протягом всього року. Наразі існує безліч декоративних форм рослин, які вражають своєю різноманітністю форм та кольоровою гамою. Є різновиди із соковито-зеленою, ніжно-блакитною, сизою, золотистою, білуватою, плямистою, смарагдовою або звичною зеленою хвоєю. Присутні в хвої фітонциди вправно справляються з мікробами та бактеріями, що робить повітря в саду чистим, а ефірні сполуки насичують його приємними смолистими ароматами. Ялиці, кипарисовики, туї, ялівці, тиси й сосни створюють цікавий фон для інших рослин та архітектурних елементів. Карликові форми дерев і розлогі чагарники чудово виглядають біля водойм, у композиціях багатоярусних клумб, а також по краю партерних газонів.

В таких садах можна не просто відпочивати, а насолоджуватися своїми відчуттями — вдихати, розглядати, торкатися. Аромат може допомогти пробудити давні приховані спогади. Пахощі конвалій, півоній, жасмину, лілій, троянд, лаванди, м’яти, меліси, чебрецю й інших ароматних рослин створюють приємні чуттєві переживання, які надовго запам'ятовуються, що є особливо важливим для осіб із порушенням зору.

Якщо сад створюється для відвідування особами з обмеженими можливостями або дітьми, при проєктуванні необхідно створити простір із помірними схилами та доріжками округлої форми з шорстким покриттям. Навколо сонячних й тінистих ділянок та клумб  розташовують місця для відпочинку. Це можуть бути розміщені по колу великі колоди з грубою поверхнею чи гладкі дерев`яні лави.

Кожен дотик у сенсорному саду відіграє важливу роль. Деревина, каміння або металеві предмети нагріваються або стають прохолодними протягом дня. Рослини також пропонують різні відчуття дотику, тож широкі, овальні, еліптичні та інші форми листя дерев й ароматних трав приваблюють й спонукають до контактної дії. Якщо є можливість, в саду варто облаштувати струмок чи маленький фонтан. Зазвичай сенсорний сад функціонує як емоційний стимулятор, тож його дизайн залежить від потреб людей, які відвідуватимуть його постійно.

Сенсорний сад – це набагато більше, ніж щось прекрасне, на що можна просто дивитися. Сенсорне садівництво допомагає зменшити психологічну напругу, сприяє відновленню психологічної рівноваги й заохочує людей до додаткової фізичної активності. Тож створення затишних куточків природи у великих містах допоможе суспільству зробити ще один крок до розуміння потреб людей різних вікових груп та можливостей і знову відкрити для себе середовище, в якому ми всі співіснуємо.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА