Лісокультурне виробництво у ДП «Харківська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-07-29

Внаслідок військової агресії проти України територія державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» тривалий час перебуває в зоні активних бойових дій. Частина лісового фонду станції знаходилася під окупацією й досі є замінованою, тому проведення господарської діяльності на цих землях є ускладненим.

Незважаючи на обмеженість доступу до окремих ділянок лісового фонду, станція підтримує на сталому рівні обсяги вирощування садивного матеріалу та його якість. Так у поточному році закладено на вирощування 9 тис. сіянців дуба звичайного із закритою кореневою системою в контейнерах із агроволокна. Наразі в розсаднику з поливом загалом вирощується близько 35 тис. сіянців дуба звичайного.

Навесні співробітниками станції було створено дослідні лісові культури сіянцями із закритою кореневою системою на площі 1,7 га. Категорія лісокультурної площі — свіжий зруб, утворений після проведення чергового прийому лісовідновної рубки в ослабленому стиглому порослевому дубовому деревостані смугово-поступовим способом. Також було проведено доповнення лісових культур на площі 8,3 га.

Протягом червня-липня проведено ручні догляди за лісовими культурами (прополювання в рядах) на площі 22,4 га та механізовані догляди на площі 11 га із видаленням у міжряддях порослі чагарників і другорядних деревних порід ручним кущорізом «Stihl».

На території Південного лісництва функціонує розсадник декоративних порід, на якому вирощується близько 11,6 тис. саджанців хвойних, листяних і чагарникових порід, із них вже придатних до реалізації — 7,1 тис. шт. Розсадник забезпечує широкий асортимент саджанців дерев і чагарників, що використовуються в озелененні. Рослини мають високу декоративну якість, адаптовані до місцевих умов, і їх можливо висаджувати впродовж всього року.

Цьогоріч для збільшення асортименту садивного матеріалу співробітниками Південного лісництва проведено вкорінення живців хвойних порід обсягом 3,0 тис. шт. Після вкорінення та дорощування в шкільному відділенні рослини частково будуть висаджені у розсаднику станції, а залишені в горщиках — запропоновані для реалізації. В цілому лісокультурна діяльність станції не припиняється навіть у складних умовах сьогодення.

 

ДП «Харківська ЛНДС»