Вітаємо з ювілеєм Віктора Петровича Ткача!

Опубліковано: 2024-07-23

Колектив УкрНДІЛГА щиро вітає директора Інституту, члена-кореспондента НАН України і НААН, Лауреата Державної премії в галузі науки і техніки, академіка та віце-президента Лісівничої академії наук України, доктора с.-г. наук, професора Ткача Віктора Петровича з 70-річчям!    

Віктор Петрович Ткач – висококваліфікований талановитий дослідник із глибоким розуміння процесів, що відбуваються в науці, зокрема в лісових екосистемах. Основними напрямами його досліджень є лісознавство, лісівництво, екологія лісів, охорона навколишнього природного середовища. Загальний науковий стаж Віктора Петровича Ткача становить понад 45 років, тож його беззаперечний науковий та фаховий авторитет базується на багаторічному досвіді й результатах роботи, що пройшли випробування часом і життям.

Віктор Петрович Ткач народився в 1954 р. у с. Іванівка Ставищенського району Київської області. У 1976 р. закінчив Львівський лісотехнічний інститут. Важливе рішення присвятити життя науці Віктор Петрович Ткач — вчитель виробничого відділення по лісівництву Загатської середньої школи, що на Закарпатті, — прийняв у 1978 році, коли за порадою директора УкрНДІЛГА, доктора с. г. наук, професора Петра Степановича Пастернака, вступив до аспірантури УкрНДІЛГА. У 1982 році він успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Взаємодія порід у дубово-букових молодняках передгір’я Закарпаття та оптимізація режиму їх вирощування». Після закінчення аспірантури працював у лабораторії екології, а у 1989 році за результатами конкурсу був призначений завідуючим лабораторією лісівництва УкрНДІЛГА. У 1999 році відбувся захист докторської дисертації на тему «Заплавні ліси України та наукові основи ведення господарства в них».

Представники наукової школи Петра Степановича Пастернака, серед яких і Ткач В.П. (в нижньому ряду другий праворуч)

З 1995 року Віктор Петрович Ткач працював на посаді першого заступника директора інституту, а з 2001 року обіймає посаду директора УкрНДІЛГА. Цей надзвичайно відповідальний етап – керівництво головною установою лісівничої науки України – був позначений відповідними новими науковими результатами: у 2000 р. його обрано членом громадської Лісівничої академії наук України, а у 2018 р. – віце-президентом цієї академії. У 2003 році Віктору Петровичу Ткачу присвоєно вчене звання професора, у 2007 його обрано членом-кореспондентом Національної академії аграрних наук України, а в 2021 році  – членом-кореспондентом Національної академії наук України.

Наукова діяльність Віктора Петровича спрямована на розроблення фундаментальних засад посилення багатогранних екологічних функцій лісів як потужного природного чинника, що стабілізує негативні процеси, пов’язані з опустелюванням, погіршенням стану ґрунтів і водних ресурсів в умовах зміни клімату й антропотехногенного навантаження. Ним опрацьовано наукові принципи наближеного до природи лісівництва на засадах сталого розвитку (для рівнинної частини України). Розвиваючи ідеї академіка В. В. Докучаєва, В. П. Ткач уперше обґрунтував необхідність переведення лісогосподарювання в Україні на водозбірний рівень. Ним також обґрунтовано та реалізовано ідею програмно-цільового та системного відтворення лісів різного функціонального призначення з урахуванням необхідності збереження біологічного різноманіття та посилення їхньої екологічної ролі, розроблено й апробовано класифікацію типів лісових біогеоценозів як основи ведення лісового господарства, а також системи та технології принципово нових заходів із формування та оздоровлення лісів, визначено нові віки стиглості основних лісотвірних порід України, уточнено нормативи оптимальної водоохоронно-захисної лісистості тощо.

Ткач В. П. започаткував новий науковий напрям в Україні стосовно посилення екологічної ролі лісів у заплавах річок. Результати проведених ним досліджень використані робочою групою, у складі якої він працював під час визначення причин повені в Закарпатті у 1998 р. У складі авторського колективу ним опрацьовано наукові засади менеджменту лісів України, а також збереження й невиснажливого використання їхнього біорізноманіття.

У рамках виконання державних завдань Віктор Петрович Ткач був і є науковим керівником багатьох науково-дослідних тем, пов’язаних із розробленням й удосконаленням систем ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва та адаптацією лісів і лісового господарства до зміни клімату. Результати проведених ним фундаментальних досліджень покладено в основу сучасної нормативно-правової бази стосовно ведення лісового господарства та лісоуправління в Україні.

Віктор Петрович у складі робочої групи, затвердженої Верховною Радою України, брав активну участь у підготовці нової редакції Лісового кодексу України (2006 p.). Він також співпрацював із Комітетом Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, на засіданнях якого обговорювалися різноманітні питання природокористування. Брав участь у парламентських слуханнях Верховної Ради України під час обговорення важливих проблем, пов’язаних із функціонуванням лісів. Під керівництвом або за участю В. П. Ткача розроблено важливі для лісового господарства документи, які затверджено Кабінетом Міністрів України, зокрема:

– Державну програму «Ліси України» на 2002–2015 роки (2002 p.);

– Концепцію реформування та розвитку лісового господарства України (2006 p.);

– Порядок поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок (2007 p.);

– Правила поліпшення якісного складу лісів (2007 p.);

– Концепцію розвитку агролісомеліорації в Україні (2013 р.) тощо.

Також під керівництвом та за участю Ткача Віктора Петровича розроблено низку нормативних документів і практичних рекомендацій щодо лісокористування та ведення лісового господарства в різних природних зонах з метою посилення екологічних функцій лісів, які затверджено Держлісагентством (Держкомлісгоспом) України.

Протягом 2002–2003 pp. у складі наукової групи вчених за підтримки ПРООН-ГЕФ він працював над проєктом щодо аналізу лісогосподарської діяльності й лісокористування в контексті збереження біологічного й ландшафтного різноманіття в басейні Дніпра. Унаслідок проведених досліджень було розроблено «Програму екологічного оздоровлення басейну Дніпра».

Віктор Петрович здійснює активну міжнародну діяльність, бере участь у міжнародних наукових конференціях та симпозіумах із проблем природокористування та лісової політики. Він входив до складу групи з підготовки резолюцій за результатами роботи Четвертої Міністерської конференції щодо захисту лісів Європи (2002 p., м. Відень), був керівником українських делегацій на VII (2007 р., м. Нью-Йорк), VIII (2009 p., м. Нью-Йорк), IX (2011 р., м. Нью-Йорк) та членом делегації на X (2013 р., м. Стамбул) Лісових форумах ООН. Він також брав участь у роботі засідань IUFRO (2003 р., м. Гельсінкі) та Європейського інституту лісу (2004 р., м. Йоенсуу, Фінляндія).

   

Ткач В.П. на Лісовому форумі ООН

У період з 2004 по 2010 pp. українськими вченими разом із міжнародними колегами було реалізовано низку спільних проєктів. Впровадження результатів наукових напрацювань Віктора Петровича Ткача в Карпатському регіоні, отриманих під час роботи у швейцарсько-українському проєкті розвитку лісового господарства Закарпаття (FORZA), сприятимуть попередженню селей і повеней, а також посиленню стійкості водозборів до впливу екстремальних кліматичних явищ. Також за наукової підтримки В. П. Ткача з успіхом був здійснений чесько-український проєкт «ТехІнЛіс», спрямований на інформаційну підтримку стійкого управління лісами в агролісоландшафтах різних природних зон України, який, у свою чергу, було визнано одним з найкращих проєктів Програми міжнародного співробітництва Чеської республіки.

За розпорядженням Кабінету Міністрів України (2012 р.) Віктор Петрович брав участь у переговорах з напрацювання проєкту стосовно лісів України в рамках Міністерської конференції із захисту лісів Європи. Він також є Представником України в міжнародній раді IUFRO (Міжнародний союз лісових науково-дослідних організацій).

Важливим аспектом діяльності Віктор Петровича Ткача є постійна й дієва співпраця з установами НАН України. Зокрема, за результатами обговорення доповіді стосовно природоохоронної ролі лісів України, зробленої ним на засіданні Президії НАН України (2012 p.), було прийнято рішення про утворення при Відділенні загальної біології НАН Наукової ради з проблем лісознавства і лісівництва  та про призначення її головою В. П. Ткача. Діяльність ради спрямована на координацію та поглиблення фундаментальних досліджень в Україні з проблем лісу, підвищення ефективності та поліпшення якості наукових розробок, а також забезпечення співробітництва і координації між науковими установами. До складу ради входять провідні вчені наукових установ НАН України та інших установ України. За ініціативи Віктора Петровича на засіданнях Ради щороку обговорюються важливі проблеми, пов’язані з посиленням ролі лісів, приймаються відповідні рішення.

В. П. Ткач також є членом Національного комітету України програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», він також входить до складу Координаційної ради НАН України з проблем, пов’язаних із Рамковою конвенцією ООН про зміни клімату, робочої групи НАН України щодо співпраці з ЮНЕСКО, а також до складу Комітету із системного аналізу при НАН України.

Як член експертної групи з питань національної безпеки в екологічній сфері Ради національної безпеки і оборони України протягом 2019–2020 рр. він опрацьовував пропозиції до «Першочергових заходів щодо нейтралізації викликів та загроз національній безпеці України в екологічній сфері».

Ткач Віктор Петрович здійснює активну науково-громадську діяльність. Він є членом науково-технічних рад Міндовкілля України, Держлісагентства України та Держводагентства України, членом секції Наукової ради МОН за фаховим напрямом «Дослідження з проблем природничих наук», членом робочої групи Держлісагентства України з питань планування стратегії розвитку лісової галузі та реформування лісового господарства України. Також входить до складу секції раціонального природокористування Комітету з державних премій в галузі науки і техніки, тривалий час був заступником голови секції лісового та мисливського господарства науково-технічної ради Міністерства аграрної політики та продовольства України, членом Національної комісії з питань Червоної книги України.

Упродовж багатьох років Ткач Віктор Петрович є головним редактором фахового збірника наукових праць «Лісівництво і агролісомеліорація», членом редколегій фахових наукових видань «Наукові праці ЛАН України», «Генетичні ресурси рослин». Віктор Петрович є автором та співавтором понад 260 наукових праць, зокрема 15 монографій, 2 патентів, низки статей у виданнях, що входять до наукометричних баз Scopus та Web of Science.

За плідну наукову та професійну діяльність В. П. Ткача було нагороджено Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2004 р.), Міністерства освіти і науки України (2006 р.) численними нагородами та нагородами НАН України, НААН України, ЛАНУ, Держлісагентства тощо. У 2015 році за цикл наукових праць «Наукові засади збереження та відновлення біотичного та ландшафтного розмаїття України в умовах змін навколишнього середовища» у складі авторського колективу Віктор Петрович став лауреатом Державної премії України у галузі науки та техніки.

Успіх і визнання є нагородою для тих, хто готовий допомагати іншим, ділитися своїми знаннями та досвідом. Віктор Петрович успішно поєднує адміністративну та наукову діяльність із педагогічною. За сумісництвом він обіймав посади завідувача кафедри лісівництва у Харківському національному аграрному університеті ім. В. В. Докучаєва та завідувача кафедри лісового та садово-паркового господарства у Харківському національному університеті міського господарства ім. О. М. Бекетова. В. П. Ткач започаткував свою наукову школу та проводить велику роботу щодо підготовки наукових кадрів як науковий керівник аспірантів, здобувачів і як науковий консультант докторантів. Загалом ним підготовлено 13 кандидатів та один доктор наук, які гідно продовжують його справу в системі УкрНДІЛГА та в лісовій і освітній галузях загалом.

Співробітники лабораторії лісівництва – представники наукової школи Віктора Ткача

Вирішення існуючих проблем лісової галузі потребує далекоглядності й виваженості в кожному рішенні, і саме тому наразі дуже важливо налагодити ефективну й оперативну співпрацю з колегами, представниками всіх дотичних установ і організацій щодо актуальних питань ведення лісового господарства. Одним із важливих і складних питань є формування етапів подолання наслідків військових дій, зокрема розмінування лісів і їх відтворення в післявоєнний період.

   

Віктор Петрович на дослідному об’єкті та з колегами у робочому відрядженні до Німеччини

Зберігати й розвивати українську науку – складна та відповідальна місія. Прагнення досягти досконалості, професіоналізм і вірність справі, справедливість і вміння ефективно комунікувати у великому творчому науковому колективі є прикладом для наслідування та викликають щире почуття захоплення й шани. Співробітники Інституту вдячні долі, яка дає нам можливість спілкуватися, працювати та навчатися у людини-взірця, одного із лідерів лісівничої науки України. Тож у цей знаменний день зичимо Вам, Вікторе Петровичу, міцного здоров’я, креативних ідей та їх втілення у всіх сферах Вашої діяльності під мирним небом України!

 

Колектив УкрНДІЛГА