Виконання наукових досліджень ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» за договором із агролісогосподарським підприємством

Опубліковано: 2024-07-22

За зверненням державного пілприємства (ДП) «Борзнянське районне дочірне агролісогосподарське спеціалізоване підприємство» (Чернігівська область) науковцями ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» проведено дослідження щодо уточнення віку соснових деревостанів лісового фонду підприємства. У польових дослідженнях також брали участь спеціалісти ДП «Борзнарайагролісгосп» – головний лісничий Гордієнко В.М., майстер лісу Ткаченко Ю.М., лісник Міщенко В.І.

Під час лісовпорядкування стиглі експлуатаційні ліси належить включати до розрахункової лісосіки рубок головного користування. Тож для уточнення віку насаджень у відібраних науковцями модельних дерев сосни звичайної біля окоренкової частини стовбура було взято керни деревини за допомогою вікового буру Halgof (Швеція) якнайближче до центру (ядра) стовбура. Керни деревини транспортувалися в лабораторію станції для камеральної обробки та визначення віку дерев за річними кільцями.

За визначеним у камеральних умовах віком модельних дерев встановлюється вік деревостану та його статистичні показники (похибка середнього та середньостатистичне основне відхилення). Так, вік досліджених деревостанів ДП «Борзнарайагролісгосп» становить 75, 102 і 104 роки. Обстежені соснові деревостани є ослабленими, вирізняються зниженням приросту протягом останніх 20 років і потребують заміни. Вони також характеризуються наявним попереднім природним відновленням сосни звичайної, що додатково вказує на досягнення ними стиглості.

    

Взяття кернів деревини у модельних дерев

З лісівничих та екологічних міркувань перевагу слід надавати відтворенню деревостанів природним шляхом,  тому під час рубок головного користування необхідно зберігати підріст і забезпечувати супутнє природне лісовідновлення. Для збереження підросту сосни, його адаптації до збільшення режиму освітленості доцільно застосувати рівномірно-поступові рубки в поєднанні із заходами сприяння природному лісовідновленню. Поступове відтворення природним шляхом стійких мішаних соснових деревостанів поліпшить виконання ними важливих еколого-захисних функцій.

Природне поновлення сосни звичайної під наметом  стиглого 102-річного деревостану

Слід зазначити, що ефективне ведення лісового господарства має базуватися на наукових засадах, зокрема шляхом реалізації результатів і напрацювань, отриманих на місцевих науково-дослідних об’єктах. Тому на початку 2024 року державне пілприємство «Новгород-Сіверська лсова науково-дослідна станція» звернулося до відповідних лісогосподарських філій ДП «Ліси України» з пропозицією щодо укладання договорів на проведення актуальних для них наукових досліджень.

 

ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС»