Безбар'єрна грамотність

Опубліковано: 2024-07-18

Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю стверджує, що поняття «інвалідність» розвивається і що воно є результатом взаємодії між людьми, котрі мають порушення зі здоров’ям, і бар’єрами в ставленні та середовищі, які заважають участі цих людей у житті суспільства нарівні з іншими. Тож інтегрування таких осіб в сучасне суспільство неможливе без створення умов, де освіта та інформація доступні кожному.

Грамотність — це процес безперервного навчання, де навички читання, письма та використання чисел протягом усього життя стають частиною медіаграмотності, спеціальних професійних навичок та освіти для сталого розвитку. Одним із найважливіших аспектів безбар’єрної грамотності є усунення соціальних і культурних перешкод, які обмежують доступ до інформації для людей із різними видами обмежень, включаючи фізичні, психічні та соціальні.

В Україні наразі працює значна кількість громадських організацій, головна мета яких інтегрувати людей із обмеженими можливостями в суспільство, розширити коло спілкування та залучити до участі в різноманітних креативних заходах і майстер-класах. Такі програми реалізовуються за фінансової підтримки ЮНІСЕФ та інших фондів.

Міністерство цифрової трансформації України в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» у співпраці із радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності, ГО «Безбар’єрність», представниками громадянського суспільства та експертами за підтримки проєкту Програми розвитку ООН «Права людини для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії, пропонують ознайомитися з освітнім серіалом «Безбар’єрна грамотність».

Громадська організація «Громадський рух «Соціальна єдність» популяризує та реалізовує проєкти, спрямовані на забезпечення рівних прав та можливостей людей із різними формами інвалідності. Проєкт команди «Абетка безпеки» адаптує критично необхідну інформацію на актуальні й важливі теми на українську жестову мову для людей із інвалідністю за слухом і відтворює запис аудіодескрипції для текстового та графічного контенту для людей із порушеннями зору.

Люди з порушенням зору, слуху чи моторики користуються ґаджетами, інтернетом та простором навколо. Прості та зрозумілі слова, візуальна інформація (піктограми, картинки) зробить простір навколо них більш доступним. Безбар’єрна грамотність — це ключ до рівних можливостей і критерій толерантності сучасного українського суспільства.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА

Посилання 1,2