Обстеження лісових насаджень філії «Уманьське лісове господарство» ДП «Ліси України»

Опубліковано: 2024-07-16

За зверненням філії «Уманьське лісове господарство» ДП «Ліси України», науковцями ДП «Вінницька ЛНДС» проведено обстеження лісових насаджень в Уманському районі Черкаської області та розроблено наукове обґрунтування щодо необхідності проведення заходів із оздоровлення й підвищення біологічної стійкості лісових насаджень та встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах філії. Наукове обґрунтування виконано на основі наданих філією документів і результатів проведених досліджень.

Зокрема науковцями було обстежено парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення Дендропарк «Дружба» площею 9,0 га, розташований у Синицькому лісництві філії. Парк був створений переважно із інтродукованих видів, що зумовлює необхідність проведення лісогосподарських заходів у відповідних фазах розвитку цих насаджень. Лісове середовище в парку сформоване слабо або взагалі відсутнє. Відмирання більшості дерев у парку відбувається в результаті їх пошкодження стихійними явищами (буревії, вітроломи), тому переважна кількість дерев є суховершинними і перебувають на різних стадіях деградації. Дерева заселені стовбуровими шкідниками (короїди, вусачі) та мають ураження хворобами та грибами. Всихання дерев також відбувається внаслідок несвоєчасного проведення рубок догляду, оскільки штучно створені насадження потребують забезпечення відповідних умов для оптимального росту і розвитку.

Зростання температури повітря й порушення гідрологічного режиму призвели до змін у складі рослинного покриву на обстежених ділянках. Пересихання ґрунту особливо небезпечно для дерев із поверхневою кореневою системою (ясен звичайний, клен гостролистий). У насадженнях зафіксовано значну кількість старого сухостою, який необхідно видалити, що значно покращить їх фітосанітарний стан. У літній період загоряння відмерлого травостою та сухої деревини може спричинити виникнення й стрімке розповсюдження низових пожеж. Сухостій також може стати причиною травм у працівників філії та відвідувачів парку.

      

Насадження парку характеризуються великою щільністю дерев і чагарників, які наразі  характеризуються незадовільним санітарним станом. Це призвело до зміни структури та конфігурації композицій садово-паркового комплексу (алей і стежок), що порушує основну рекреаційну мету створення цієї пам’ятки садово-паркового мистецтва. Проведення заходів із поліпшення санітарного стану, які не матимуть негативного впливу на компоненти природного середовища, є необхідною умовою щодо забезпечення стійкості місцевої екосистеми. На території, де планується проведення відповідних заходів, не виявлено місць постійного проживання тварин, що внесенні до місцевих та регіональних червоних списків і Червоної книги України. Також не виявлено постійних місць гніздування червонокнижних птахів. У підрості деревостанів також не виявлено червонокнижних чагарників, а обстежені рослинні угрупування не відносяться до Зеленої книги України. Оскільки обстежені насадження мають штучне походження, вони не можуть саморегулюватися та потребують рубок догляду і санітарних рубок для нормального росту та розвитку. Проведення зазначених лісогосподарських заходів поліпшить стан насаджень і не змінить кількісний показник біотичного різноманіття дендропарку «Дружба».

 

ДП «Вінницька ЛНДС»