Відбувся форум «Основи сталого використання лісових ресурсів: наближене до природи лісівництво та лісова біомаса»

Опубліковано: 2024-07-12

За ініціативи громадської спілки «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) 10 липня відбувся VІ Форум Української лісової платформи «Основи сталого використання лісових ресурсів: наближене до природи лісівництво та лісова біомаса».

WWF-Україна започаткував створення Української лісової платформи (УЛП) задля налагодження конструктивного діалогу між усіма зацікавленими сторонами (владою, громадськістю, бізнесом, науковцями, міжнародними організаціями, іншими сторонами) за умови реалізації стратегії управління лісами, зокрема для вироблення спільного бачення щодо втілення майбутньої лісової політики держави.

Учасниками Форуму були представники Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Держлісагентства України, ДП «Ліси України» та лісогосподарських філій, лісівничої наукової спільноти, національних природних парків і міжнародних організацій, загалом близько 100 осіб. Від УкрНДІЛГА участь у заході взяли директор інституту Віктор Ткач, заступник директора Сергій Мусієнко, завідувач сектору економіки лісового господарства Андрій Калашніков, завідувач сектору біотехнології Лілія Торосова, провідний науковий співробітник Артем Торосов, старший науковий співробітник Ірина Жежкун, а також старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГА Тетяна Курбет.

На форумі директор з природоохоронної роботи WWF-Україна Костянтин Гура презентував звіт «Аналіз ринку лісової та деревної біомаси в Україні». Було наголошено на результатах ґрунтовного аналізу правового регулювання, поточного стану, проблем і перспектив використання лісової біомаси в країнах Європейського Союзу (ЄС) і в Україні, оцінити ризики продовження теперішньої практики, визначити основні бар’єри в секторі та надати пропозиції до їх подолання.

Олександр Сошенський, співробітник НУБіП України та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, експерт WWF-Україна, доповів щодо підходів наближеного до природи лісівництва в країнах ЄС і перспективи впровадження таких підходів в Україні.

Олександр Чорнобров, експерт WWF-Україна, повідомив про особливості управління мертвою деревиною в лісах України та Європи.

Наприкінці Форуму відбулося підсумкове обговорення окресленого кола питань і було визначено подальші напрями роботи Української лісової платформи.

Слід зазначити, що за дорученням Держлісагентства України науковцями УкрНДІЛГА (сектор економіки лісового господарства, сектор біотехнології, відділ лісовідновлення та захисного лісорозведення) в травні цього року було надано письмовий відгук із зауваженнями, пропозиціями та коментарями на проєкт аналітичного звіту щодо питання використання лісової біомаси в Україні (в рамках проєкту European Climate Foundation), який і був презентований на форумі.

Фахові зауваження та пропозиції науковців УкрНДІЛГА стосувалися майже всіх розділів цього звіту, врахування яких було б доречним при підготовці його заключного варіанту. В цілому звіт має інформаційно-описовий характер, у ньому висвітлені стан і перспективи розвитку сектору лісової біомаси в Україні. Наведено багато формулювань, цитат різноманітних документів – від технічних умов до міжнародних резолюцій. Доречним був би порівняльний аналіз чинних нормативно-правових документів із наданням авторами конкретних доповнень і змін (у форматі: назва закону, нормативно-правового акту; зміст доповнення або зміни; стаття, пункт). У такому вигляді рекомендації авторів мали б посилити практичне значення документу для відповідних структур, пов’язаних із сектором лісової біомаси.

Загалом ринок лісової біомаси в Україні є важливим сектором, який має потенціал для подальшого розвитку та використання в енергетичній й інших галузях економіки країни.

 

 

Cектор економіки лісового господарства