Проведення реконструкції лісонасінних плантацій у ДП «Клавдієвська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-06-30

Лісонасіні плантації – це об’єкти інтенсивної експлуатації до 25–30 річного віку. На даний час вік насіннєвих плантацій ДП «Клавдієвська ЛНДС» коливається в межах 12–47 років. У віці 32–47 років насадження мають середню висоту 14–23 м, що унеможливлює заготівлю шишок у них без спецтехніки, оскільки генеративний шар знаходиться на значній висоті.

Випробні культури сосни звичайної у Старопетрівському лісництві ДП «Клавдієвська ЛНДС» створюються з 1978 року. Всього створено 22,3 га культур, в яких проводиться випробування 751 потомства плюсових дерев та їх клонів із Полісся та лісостепу України.

В кінці 70-х і на початку 80-х років минулого століття в Черкаській та Чернігівській області також почали створювати клоново-насіннєві плантації сосни звичайної із використанням щеплених саджанців із закритою кореневою системою, вирощених в теплицях Старопетрівського лісництва Клавдієвського дослідно-виробничого селекційно-насінневого лісгоспзагу (нині – ДП «Клавдієвська ЛНДС») .  

У Черкаському лісгоспі у 1981 році було створено 21,7 га лісонасінних плантацій, а в Чернігівському – в 1979 та 1984 роках загальною площею 36,8 га. На даний час всі ці плантації вже не використовуються для заготівлі насіння.

Лісонасінні плантації віком понад 30 років підлягають заміні (проведенню реконструкції) на плантації другого порядку, які створені на основі вивчення випробних культур та відбору в них плюсових дерев. Тож в Чернігівському лісгоспі у 2013, 2014 та 2022 роках була розпочата реконструкція старих плантацій і створено 10 га клонових та 3 га родинних насіннєвих плантацій із використанням садивного матеріалу, вирощеного в Старопетрівському лісництві станції. У філії «Черкаське ЛГ» також планують провести реконструкцію старих плантацій.

Для створення лісонасінних плантацій науковці обирають дерева-кандидати в плюсові, починаючи із 20-річного віку в кожному потомстві. Загалом у 40-річних культурах плантаційних насаджень ДП «Клавдієвська ЛНДС» наразі є 214 дерев-кандидатів у плюсові, відібрані в 124 родинах. Впродовж 2010–2013 років із 25 дерев-кандидатів у плюсові було заготовлено живці та шишки, вирощені саджанці із закритою кореневою системою підвищено-генетичного рівня та закладено 14,6 га насіннєвих плантацій другого порядку. Починаючи з 2020 року, на цих плантаціях проводиться дослідження репродуктивних процесів і процесів розвитку насіннєвих дерев.

  

В зимовий період 2022–2023 років була проведена обрізка 1,5–2,5 приростів насіннєвих дерев для зниження їх висоти та формування багатовершинних кулеподібних крон. Середні висоти дерев коливаються в межах 3,3–5,0 м, а розміри крони (довжина та ширина її проєкції)  становлять 5,0×4,9 м, при цьому окремі дерева мають висоту 6 м, а розміри  крони – 7,0×6,5 м. Дерева сформовані із 1–4 верхівками, більшість дерев (74,6 %) мають кулеподібну форму крони. Найбільше (53,3 %) – тривершинні дерева, найменше (2,5 %) – чотиривершинні.

Протягом чотирьох років на плантаціях другого порядку проводиться облік цвітіння та плодоношення насіннєвих дерев. Кількість макростробілів, порівняно з 2020 роком, збільшилася в два рази, а мікростробілів – у сім разів. Максимальна кількість макростробілів на дереві – 800 шт., кількість мікростробілів – до 3000 шт. Обрізування дерев при формуванні крон і відмирання макростробілів після цвітіння внаслідок недостатнього запилення за малої кількості пилку в повітрі (через дощову та прохолодну погоду), значною мірою впливають на врожайність. Станом на 2023 рік середня врожайність 1 га насіннєвої плантації становить 3,7 кг насіння. 

Щороку із заготовленого на плантаціях другого порядку насіння вирощують сіянці сосни звичайної для створення сортовипробних культур. Це насіння також використовується для вирощування сіянців із закритою кореневою системою в лісових селекційно-насіннєвих центрах.

Реалізація селекційно-насінницьких програм і масове отримання лісового насіння з цінними спадковими властивостями й високими посівними якостями потребує ефективного використання об’єктів збереження генофонду – генетичних резерватів, плюсових насаджень і плюсових дерев. Тож частково вирішити проблему забезпечення лісових господарств високоякісним насінням і посадковим матеріалом було б можливим із застосуванням базового потенціалу підприємств мережі УкрНДІЛГА.

 

ДП «Клавдієвська ЛНДС»