Семінар з розвитку навичок Smart-туризму

Опубліковано: 2024-06-18

Протягом 4–6 червня у м. Лінц (Австрія) відбувся міжнародний семінар з розвитку навичок розумного туризму (Smart Tourism Skills Development Workshop) у межах проєкту SMART Tourism Skills Initiative ERASMUS+ project за фінансової підтримки Європейського Союзу. Він став другим у серії семінарів у рамках проєкту SMARTOUR і був організований European Wilderness Society (Austria). Партнерами SMART Tourism Skills Initiative ERASMUS+ project є низка університетів та організацій із європейських країн, зокрема:

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Slovakia (Університет Матея Беля в Банській Бистриці, Словаччина);

European Wilderness Society, Austria (Європейське товариство дикої природи, Австрія);

Zavod Novi turizem, Slovenia (Інститут нового туризму, Словенія);

Univerzitet u Novom Sadu, Serbia (Університет Нового Саду, Сербія);

Regional Development Agency with Business Support Centre for Small and Medium-sized Enterprises, Bulgaria (Агентство регіонального розвитку з Центром підтримки бізнесу для малих і середніх підприємств, Болгарія);

Instytut rozwoju sportu i edukacji, Poland (Інститут розвитку спорту та освіти, Польща).

Основною метою проєкту SMARTOUR є створення послідовного та легкого у використанні набору навчальних матеріалів для спеціалістів, відповідальних за розвиток туризму в європейських країнах, а також застосування smart-підходів для надання відповідних консультаційних послуг. Матеріали семінару корисні для представників муніципалітетів, організацій і підприємств, які займаються розвитком туризму та туристичною діяльністю. Увага слухачів також була зосереджена на популяризації та підвищенні обізнаності міжнародної цільової аудиторії SMARTOUR щодо важливості впровадження розумного туризму, дослідженні й розширенні локацій SMART-туризму та презентації першої версії Освітнього модулю проєкту.

У заході взяли участь понад 30 представників із різних країн. Серед учасників була Ірина Оболоник, завідувач відділу науково-технічної інформації, інтелектуальної власності, інновацій та патентної діяльності УкрНДІЛГА. Партнери з Австрії, Болгарії, Польщі, Сербії, Словенії та Словаччини презентували п’ять оновлених інтерактивних сесій, присвячених модулям SMARTOUR: доступність, сталість, діджиталізація, культурна спадщина та творчість, співпраця та маркетинг у туризмі. Представник провідного партнера проєкту, Університету Матея Беля в Банській Бистриці (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), ознайомив присутніх із поточною версією освітнього інструменту проєкту SMARTOUR MOODLE з можливістю її протестувати.

Особливу зацікавленість викликав модуль про стале використання природних ресурсів і вплив туризму на навколишнє середовище, презентований представниками Європейського товариства дикої природи (European Wilderness Society). Крім того, партнери проєкту підкріпили свої презентації креативними цікавими відеороликами та тематичними кейсами з країн-партнерів та з-за кордону.

Практична частина семінару була представлена екскурсійним маршрутом SMART-Лінц, організованим Європейським товариством дикої природи. Учасники протестували Linz Сard та розглянули її переваги щодо користування громадським транспортом та відвідування різноманітних виставок і музеїв.

     

В останній день курсу увага була акцентована на використанні SMART-ініціатив міста Лінц. Учасники відвідали один із готелів Австрії, що має екомаркування, використовує місцеві продукти харчування, утримує власні бджолині вулики та практикує роздільне збирання відходів. Цей день також став днем підведення підсумків триденного семінару, планування подальших кроків щодо реалізації проєкту.

Дискусії, обмін досвідом і неформальне спілкування протягом курсу є гарним стимулом для впровадження ініціатив у напрямку чистого, зеленого, етичного туризму, що пропонує високоякісні послуги на всіх рівнях обслуговування. Семінар став для всіх учасників яскравою подією та джерелом корисної інформації щодо розвитку смарт-туризму в європейських країнах.

 

Ірина Оболоник,

завідувачка відділу науково-технічної інформації,

інтелектуальної власності, інновацій та патентної діяльності

 

За матеріалами https://smartourism.solutions/

Фото: Ірина Щока, European Wilderness Society, Ірина Оболоник