Врожайність насіння під наметом соснових деревостанів Східного Полісся

Опубліковано: 2024-06-14

Наукові співробітники ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» щорічно проводять обліки насіння сосни звичайної в соснових деревостанах Слобідського дослідного лісництва для оцінювання їх врожайності. Обліки здійснюють шляхом встановлення насіннємірів на прогалинах, які утворилися після проведення чергових прийомів дослідних рубок переформування. Отримані дані дають змогу оцінити потенційні можливості використання процесів природного поновлення сосни для лісовідновлення у поточному році.

Встановлені на ділянці насіннєміри (фото автора)

За результатами обліків від прилеглих стін соснових деревостанів висіялося від 21 до 39 насінин на 1 м2, або в перерахунку на 1 га площі – 210–390 тис. шт. (1,1–2,3 кг/га). У порівнянні з попереднім роком насіннєва продукція в стиглих соснових лісах є вищою у 2,6 рази. Отримані показники свідчать про досить високу врожайністю на насіння сосни під материнським наметом соснових деревостанів звичайної у 2024 році. Це в свою чергу дає вагомі підстави цьогоріч розраховувати на успішне лісовідновлення природнім шляхом під наметом материнських розріджених соснових лісостанів.

3-річний підріст сосни звичайної, що утворився в результаті природного поновлення на зрубі секції дослідної рубки після врожайного на насіння сосни року (фото автора)

За сприятливих умов життєздатне насіння дає дружні сходи, з яких в подальшому під впливом природного відбору розвиватимуться кращі й найбільш пристосовані молоді деревця підросту сосни звичайної. З них за належного лісівничого догляду можливе формування корінних деревостанів природного походження, які вирізняються підвищеною стійкістю. Використання процесів природного поновлення із застосуванням екологічно ощадливих технологій рубок є однією з основ наближеного до природи лісівництва. 

Ігор Порохняч

канд. с.-г. наук, старший дослідник

ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС»