Завершився підготовчий процес до 9-ї конференції на рівні міністрів «Ліс Європи»

Опубліковано: 2024-06-13

Протягом 4–5 червня в місті Фрайзінг Федеративної республіки Німеччина відбулося засідання на рівні експертів загальноєвропейського процесу «Ліс Європи», що завершило підготовчий етап до майбутньої конференції високого міжнародного рівня «Ліс Європи», яка відбудеться 1–2 жовтня 2024 р. у Німеччині, в місті Бонн. На цьому засіданні, за участі 47 представників від 26 країн-підписантів, Європейської комісії та 9 організацій-спостерігачів, відбулося змістовне обговорення низки важливих документів.

Колективне фото учасників засідання експертів загальноєвропейського процесу «Ліс Європи»

Зокрема, учасниками обговорювалися проблеми забезпечення сталого управління лісами Європи у відповідності до стратегії розвитку, узгоджувалися остаточна редакція текстів Міністерської декларації та рішення 9-ї Боннської конференції високого рівня процесу «Ліс Європи», визначалися майбутні робочі умови процесу «Ліс Європи» та технічне завдання для створення загальноєвропейської платформи FoRISK як інструменту з підтримки адаптації лісів до зміни клімату й місцевих умов, а також механізму підвищення та підтримання стійкості лісів і лісового сектору на загальноєвропейському рівні з урахуванням впливу очікуваних порушень лісів.

У роботі засідання експертів взяв безпосередню участь Ігор Букша, завідувач відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА. У його доповіді «Сучасний стан міжнародної підтримки невиснажливого ведення лісового господарства в Україні» було висвітлено основні проблеми, з якими зіштовхнулося лісове господарство внаслідок російської військової агресії та проаналізовано міжнародні зусилля, спрямовані на підтримку невиснажливого ведення лісового господарства в Україні.

Букша І.Ф. під час доповіді на засіданні експертів загальноєвропейського процесу «Ліс Європи»

Під час обговорення доповіді учасники засідання наголосили на необхідності посилення активних дій мультидонорського трастового фонду (багатосторонньої угоди), який формується за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) для надання допомоги лісовому господарству України. Головуючий на нараді пан Матіас Швоєрер, керівник відділу європейської та міжнародної лісової політики Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (Matthias Schwoerer, Head of Division, European and International Forest Policy, Federal Ministry of Food and Agriculture, Germany) підкреслив, що міжнародна підтримка лісового господарства України має посилюватися, зважаючи на безпрецедентний вплив на українські ліси російської військової агресії та наявності низки інших серйозних викликів, і FAO має всебічно сприяти консолідації міжнародних зусиль для підтримання сталого управління лісами в Україні.

Учасники засідання підтримали формулювання окремого пункту Боннської декларації щодо України, який передбачає «розглядати, де це доцільно та можливо, посилення двостороннього та багатостороннього співробітництва й технічної підтримки у відновленні лісового сектору України під час і після війни». Цей пункт є політичною основою для майбутніх міжнародних проєктів, спрямованих на підтримку розвитку лісового господарства України, тому важливо забезпечувати активну участь українських лісівників у міжнародних програмах і процесах з метою залучення зарубіжних джерел фінансування для лісогосподарського виробництва та підтримки лісівничої науки.

Також учасники заходу відвідали науково-дослідні об’єкти Баварського державного інституту лісового господарства, зокрема так званий «кліматичний ліс», що понад 30 років знаходиться в процесі трансформації від однопорідних до мішаних лісостанів, за якого збільшується біорізноманіття  лісів і формуються насадження мозаїчної структури, котрі є більш стійкими до проявів зміни клімату.

Засідання на рівні експертів у м. Фрайзінг стало завершальним етапом підготовки до Боннської конференції високого рівня процесу «Ліс Європи», на якій 44 міністри країн-підписантів, Європейської комісії та представники 48 організацій-спостерігачів і 14 країн-спостерігачів ухвалюватимуть рішення щодо зміцнення загальноєвропейського співробітництва щодо сталого управління лісами та шляхів його підтримки в європейському регіоні й підвищення стійкості лісів та розглядатимуть проблеми залучення молоді до лісоуправління. Основна увага буде зосереджена на обміні національним досвідом лісоуправління, вирішенні сучасних викликів і формуванні майбутнього бачення процесу «Ліс Європи». Конференція високого рівня завершиться підписанням Боннських міністерських документів, які підтвердять зобов’язання підписантів і спостерігачів загальноєвропейського процесу «Ліс Європи» щодо підтримки колективних дій задля «формування нашого майбутнього зі стійкими лісами» шляхом удосконалення політики та практики сталого лісоуправління.

 

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкування