Рододендрон жовтий – реліктовий вид Українського Полісся

Опубліковано: 2024-06-10

Рододендрон жовтий входить до Списку видів рослин Резолюції 6 Бернської конвенції, для яких Україна створює мережу Емеральд (Смарагдову мережу) в розрізі біогеографічних регіонів. Ці рослини потребують спеціальних заходів збереження, а ліси з підліском, до складу якого входить рододендрон (соснові, сосново-звичайнодубові, звичайнодубові жовторододендронові), внесені до «Зеленої книги України» (2009).

Лісові ділянки Філії «Ємільчинське ЛГ» ДП «Ліси України» розташовані в центральній частині поліського ареалу рододендрона жовтого (Rhododendron luteum Sweet). Зважаючи на значне лісогосподарське значення цього виду (перспективний ефіронос), лісовпорядкуванням виділено чотири  азалієві типи лісу: вологий і сирий дубово-сосновий субір з азалією, вологий і сирий грабово-дубово-сосновий сугрудок з азалією. На відмічених ділянках площею понад 8 тис. га цей чагарник утворює густий підлісок зімкнутістю 0,7–1,0 та вистою до 2 м. Під час обстеження було виділено репрезентативні ділянки із насадженнями з підліском із рододендрона жовтого на загальній площі близько 800 га, а також особливо цінні лісові ділянки для збереження, зокрема, угрупованнями рододендрону жовтого загальною площею понад 450 га.

   

Об’єкти природно-заповідного фонду Філії «Ємільчинське ЛГ» займають близько 11 % вкритої лісами площі, практично на кожному з них охороняються лісові насадження з підліском із рододендрона жовтого.

Однак, можливості господарського використання насаджень з підліском із рододендрона жовтого на площі близько 5 тис. га підприємства потребують ретельного вивчення. У азалієвих типах лісу науковцями Поліського філіалу УкрНДІЛГА було досліджено особливості природного поновлення рододендрона жовтого після проведення суцільних рубок головного користування, створення лісових культур традиційними методами, а також схеми змішування порід і розміщення сіянців. Виявлено, що в міжряддях кущі рододендрона частково зберігаються (1015 %), згодом його кількість збільшується, він задовільно відновлюється «від пня».

При створенні лісових культур ширина міжрядь 2,5 м є цілком достатньою для збереження популяції рододендрона жовтого. В цих міжряддях зберігаються окремі залишки його старих куртин, а від коренів також відростають пагони, які швидко формують нові, омолоджені рослини.

   

У процесі розвитку створених лісових культур різного породного складу та ділянок, залишених під природне поновлення, рододендрон жовтий пригнічується переважно значно загущеним молодим деревостаном і супутнім природним поновленням деревних порід, переважно берези повислої й осики. На більшості досліджених ділянок молодих лісових культур у віці до 10 років рододендрон жовтий характеризувався задовільним поновленням після проведення рубок головного користування та був відсутній лише на ділянках сильно загущених молодняків.

Проведення рубок догляду (освітлень і прочищень), збільшення освітлення ярусу підліску та зменшення конкуренції з боку молодого деревостану сприяє успішному поновленню рододендрона. Майже повне відновлення популяції рододендрона жовтого після проведення суцільних рубок спостерігається у вологому дубово-сосновому суборі та вологому грабово-дубово-сосновому сугрудку з азалією у віці насаджень близько 30 років. Таким чином, суцільні рубки головного користування та суцільні санітарні рубки в лісах з підліском із рододендрона жовтого рекомендується проводити за загальноприйнятою технологією для його подальшого відновлення.

Стан популяції рододендрона жовтого на всіх ділянках після проведення вибіркових санітарних рубок  інтенсивністю 5–20 % від запасу є добрим. Вибіркові рубки, якими розрідили деревостан та освітлили нижні яруси рослинності, зокрема підлісок, сприяли розвитку популяції та її розростанню. Відновлення популяцій рододендрона жовтого після проведення вибіркових санітарних рубок спостерігається вже за рік після рубки.  Загалом ведення лісового господарства в жовторододендронових лісах Філії «Ємільчинське ЛГ» забезпечує достатнє відновлення природних популяції рододендрона жовтого та угруповань соснових і дубово-соснових жовторододендронових лісів.

 

Поліський філіал УкрНДІЛГА