Обстеження лісових насаджень об’єктів природно-заповідного фонду Волині

Опубліковано: 2024-05-31

Протягом весни науковцями ДП «Вінницька ЛНДС» було проведено обстеження ділянок лісових культур, розташованих у межах Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» та Філії «Ківерцівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

До заповідного урочища входять лісові масиви Цуманського, Холоневичівського, Партизанського, Горинського та Берестянського лісництв філії загальною площею 8,9 тис. га, представлені переважно старовіковими деревостанами природного походження. Переважаюча рослинність характеризується домінуванням дубово-соснових, дубово-грабових, чорновільхових деревостанів із домішкою ясена звичайного, клена-явіра, горобини звичайної, осики, берези повислої. У трав’яному покриві зустрічаються рідкісні та зникаючі види рослин, які занесені до Червоної книги України (цибуля ведмежа, лілія лісова, плавун річний та інші). За результатами проведених досліджень ідентифіковано процеси погіршення стану та всихання окремих деревостанів, що зумовлено комплексною дією абіотичних і біотичних чинників навколишнього середовища. З метою покращення стану лісових екосистем та підвищення їх біологічної стійкості запропоновано ряд лісогосподарських заходів.

Також, згідно звернення адміністрації Комунального підприємства «Парки та сквери міста Луцька» м. Луцьк Волинської області, старшим науковим співробітником ДП «Вінницька ЛНДС» Юрієм Єлісавенком та провідним інженером-лісопатологом Філії «Вінницялісозахист» ДСЛП «Київлісозахист» Олександром Болюхом було проведено лісопатологічні обстеження ділянок лісу, що належать підприємству і перебувають в складі Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». До складу парку включено квартали № 1 і 2 комунального підприємства «Парки та сквери м. Луцька» загальною площею 188 га. Обстеження лісових насаджень було здійснено з визначенням розташування сухих, всихаючих і аварійних дерев, їх середнього діаметра, стану, рівня дефоліації, дехромації, пошкодження комахами-шкідниками та грибними захворюваннями.

Ведення лісового господарства на території розташування КП «Парки та сквери м. Луцька» має низку особливостей, пов’язаних із наступними чинниками: 

— територія парку розташована в зоні Волинського Полісся із доволі нестабільними кліматичними умовами, які мають тенденцію до зростання аридності (сухості) клімату, шо погіршує умови вирощування лісових насаджень;

— посилення негативного впливу зміни температурного та водного режимів упродовж останніх 30 років (потепління, збільшення випаровування, зменшення кількості опадів і тривалі посухи, що переходять у ґрунтові і, як наслідок, збільшують частоту буреломів), найбільш вразливими щодо коливань погодних умов є деревостани, які ростуть на бідних дерново-підзолистих ґрунтах регіону;

— штучно створені лісові насадження, особливо монокультури сосни, є екологічно нестійкими та потребують періодичного лісогосподарського втручання, спрямованого на підвищення їх життєздатності шляхом проведення рубок догляду або санітарних рубок;

Відсутність або затримка проведення лісогосподарських заходів у поєднанні з дестабілізуючими природними факторами може стати причиною порушення цілісності лісового середовища і навіть деградації та випадання деревостанів.

       

У 2024 році заплановано провести призначені рубки догляду на ділянках, що вказані в проєкті ліміту, на площі 8,5 га на підставі матеріалів лісовпорядкування.

Вибіркові санітарні рубки, які плануються провести у 2024 році в межах території природно-заповідного фонду Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» та на ділянках КП «Парки та сквери м. Луцька», вказані у проєкті ліміту на площі 36 га  на підставі акту лісопатологічного обстеження та витягу з протокольного рішення науково-технічної ради Ківерцівського НПП «Цуманська Пуща».

Запроєктовані лісогосподарські заходи здійснюються з метою покращення стану лісових насаджень, створення умов для подальшого безпечного відвідування населенням зазначених об’єктів природно-заповідного фонду та проведення в них наступних наукових досліджень.

 

ДП «Вінницька ЛНДС»