Дослідження особливостей цвітіння кращих культиварів горіха волоського у Центрі «Веселі Боковеньки»

Опубліковано: 2024-05-29

Найважливішими показниками, які характеризують волоський горіх, є урожайність та кількість горіхів у гроні. Ці показники залежать як від інтенсивності цвітіння й кількості квіток у суцвітті, так і від кількості та якості пилку в повітрі під час рецептивної фази жіночих квіток – здатності приймочок приймати пилок. У деяких видів однодомних рослин, зокрема горіха волоського, жіночі й чоловічі квітки на одній рослині цвітуть неодночасно, що запобігає самозапиленню. Цей природний механізм є важливим для збереження генетичного різноманіття популяцій. Для отримання сталих врожаїв горіхів у садах і на плантаціях мають бути представлені дерева, які здатні запилити одне одного. Науковці вивчають особливості цвітіння форм і сортів та проводять дослідження щодо узагальнення показників фенологічного розвитку за 3–5 років спостережень.

Нещодавно за участі науковців УкрНДІЛГА Світлани Лось, Тетяни Риженко, Валентини Дишко та головного лісничого ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки» Наталії Бойко було проведено чергове обстеження маточно-живцевої плантації горіха волоського (Juglans regia L.). Плантація була створена на території дослідно-селекційного центру «Веселі Боковеньки» у 1986 р. під керівництвом В. М. Ненюхіна і складається з 5 рядів. Схема розміщення рослин при садінні – 4×5 м. На ній представлені щепи близько 80 кращих культиварів – сортів і селекційних форм. Кожен культивар, в свою чергу, представлений 1–10 щепленими екземплярами, які займають частину ряду. Збережуваність цих екземплярів на час обстеження становила 70–80 %. Загалом було оцінено 510 дерев за 5 показниками (інтенсивність цвітіння жіночих і чоловічих (♀ і ♂) суцвіть та їх фенологічний стан, кількість квіток у жіночому суцвітті). 

   

Жіночі квітки горіха перед цвітінням та в фазі закінчення цвітіння

За результатами обстеження, у різних сортів відмічено жіночі квітки як на початку розвитку, так і ті, що вже закінчили цвітіння. Сережки одних форм ще не виділяли пилок, інших – вже засохли й обпали. Серед обстежених форм горіха волоського переважна частина – протандричні особини (близько 50 %), тобто чоловічі сережки (пиляки) починають квітувати раніше, ніж жіночі. Протагінічних особин (жіночі квітки починають квітувати раніше ніж чоловічі) – 34 %. Решта – гомогамні (одночасне цвітіння різностатевих квіток) або частково гомогамні.

Інтенсивність цвітіння у 2024 році як жіночих, так і чоловічих квіток окремих дерев становила від 0 до 5 балів. Переважна більшість обстежених форм мала подібні показники інтенсивності цвітіння, як і в минулі роки. Середній бал інтенсивності цвітіння жіночих квіток певних форм становив від 1,0 (Ф-1-5; МЕС-1-16 та К-15-3) до 4,0 (сорт 'Красавец'). Середній бал інтенсивності цвітіння чоловічих квіток був дещо більшим і становив від 1,0 (МЕС-1-16) до 5,0 ('Лебедь-1' і ЕС-56-50). Кількість жіночих квіток у суцвітті переважно становила 1–2 шт., але в окремих сортів сягала 5 шт. Зокрема, це характерно для сортів 'Красавец' і 'Колхозний', які в минулі роки були включені до Державного реєстру сортів рослин України.

Під час цвітіння спостерігалися приморозки, які пошкодили листя та квіти дерев переважно в крайніх рядах плантації. Ступінь пошкодження окремих дерев коливалася від 1 до 3 балів за 5-бальною шкалою.

   

Пошкоджені приморозком жіночі квітки, сережки та листя горіха

Під час проведених обстежень науковцями було визначено інтенсивність цвітіння, тип дихогамії й інші показники кращих культиварів горіха волоського на плантаціях ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки». Отримані результати будуть використані під час подальших досліджень у цьому напрямку.

 

Відділ селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА