Відбувся візит Голови Держлісагентства до УкрНДІЛГА

Опубліковано: 2020-07-31

31 липня 2020 р. з робочим візитом УкрНДІЛГА відвідав Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович. Він оглянув інститут та провів нараду з науковцями та керівниками структурних підрозділів інституту з питань подальших перспектив розвитку вітчизняної лісівничої науки. Науковцям інституту Голова Держлісагентства поставив завдання надати наближену економічну оцінку екосистемних послуг лісу, оскільки функції лісу не обмежуються лише забезпеченням потреб суспільства в деревині. Було запропоновано створити робочу групу для вирішення цього питання.

Голова Держлісагентства детально ознайомився з роботою науковців інституту, напрямами та результатами їхніх досліджень.  Старший науковий співробітник лабораторії нових інформаційних технологій Вадим Богомолов розповів про розроблений лабораторією програмний продукт – геопортал «Ліси України» та про особливості його застосування для управління лісовим господарством на всіх рівнях. Науковці УкрНДІЛГА також презентували розроблену ними систему моніторингу лісових пожеж та шкідників і хвороб лісу, яка дозволяє оперативно реагувати на виявлені загрози. Було запропоновано використовувати космічні знімки, які NASA може надавати безкоштовно.

У базу геопорталу заносяться також дані геофізичних зйомок ділянок, відведених під рубки. Ця система має функцію перевірки законності тієї чи іншої рубки, а доступ до цієї інформації надається й широкій громадськості, для якої, до речі, розроблено також систему обліку пунктів рекреації, створених підприємствами лісового господарства.

Завідувачка лабораторії захисту лісу Валентина Мєшкова розповіла про те, що сьогодні важливо скоординувати свої зусилля в боротьбі з хворобами та шкідниками лісу, зокрема, з інвазійними видами. Так, одним із невідкладних завдань є боротьба з ясеневою златкою, яка є карантинним шкідником, що заселяє та призводить до загибелі як ослаблені, так і здорові дерева.



На нараді з науковцями та керівниками структурних підрозділів УкрНДІЛГА

У рамках одноденного робочого візиту Василь Кузьович також зустрівся з начальником Харківського ОУЛМГ Віталієм Скляровим, якому було доручено вжити невідкладних заходів із ефективної боротьби з незаконними рубками на Харківщині. За словами В. Кузьовича, за перше півріччя 2020 року в Харківській області виявлено майже 30 тис. кбм незаконно зрубаної деревини.

Новопризначений очільник Держлісагентства також провів виробничу нараду з керівниками державних лісогосподарських підприємств Харківщини та оглянув Державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Харківлісозахист» і ДП «Жовтневе ЛГ». Відбулася ділова зустріч із Головою Харківської обласної державної адміністрації Олексієм Кучером, який висловив занепокоєння актуальними питаннями лісу та лісового господарства регіону.

Підсумки робочої поїздки було підбито на прес-конференції Василя Кузьовича з представниками ЗМІ в облдержадміністрації. У цій прес-конференції також узяв участь директор УкрНДІЛГА Віктор Ткач. Він загострив увагу на питаннях відтворення дубових і соснових лісів, утримання захисних смуг, створення нових лісів та окреслив головні проблеми, які з наукових міркувань, необхідно вирішувати лісівникам Харківщини.



Фото з офіційного сайту Харківської обласної державної адміністрації

Прес-служба УкрНДІЛГА