Бобер «Гриць Вогнеборець» як потенційний символ протипожежної кампанії в Україні

Опубліковано: 2024-03-06

Виступ науковців УкрНДІЛГА на міжнародному симпозіумі «Fire in society» (січень, 2024 р., м. Вагенінген, Нідерланди) включав презентацію основних результатів досліджень щодо ситуації із лісовими та іншими ландшафтними пожежами за період ведення бойових дій в Україні. Даний виступ є представленням ключових результатів проєкту "Ukrainian wildfires of war: changes in fire regimes as a result of the direct and indirect effects of war" ("Вогні війни: зміни пожежних режимів унаслідок прямого і опосередкованого впливу бойових дій"). Проєкт фінансується за програмою MSCA4Ukraine програма підтримки Marie Skłodowska-Curie Actions (under grant agreement No 1233687).

Міжнародний симпозіум традиційно є частиною міждисциплінарного курсу «Пірогеографія» у Вагенінгенському університеті (WUR). Організаторка курсу доктор Каталайне Стуф (Cathelijne Stoof ) запросила Сергія Сидоренка взяти участь у менторській програмі для групи студентів, які зацікавилися проблематикою пожеж в Україні під час війни та ризиками, які вони становлять для місцевих громад. Пірогеографія розглядає складну природу ландшафтних пожеж і розкриває основні інструменти управління пожежами з точки зору різних дисциплін (біологія, географія, пірологія та ін.), а також менеджменту та комунікації.

Основним фокусом проєкту є створення безпечних умов життя і діяльності населення в короткостроковій і довгостроковій перспективі, особливо для найбільш вразливих територіальних громад, які розташовані поблизу фронту чи на нещодавно звільнених територіях. Значна частина площ таких громад є небезпечною через замінювання та забруднення UXO (боєприпаси, що не вибухнули), а також внаслідок підвищеної небезпеки з боку ландшафтних пожеж через накопичення горючих матеріалів, обмеження в протипожежній профілактиці та непередбачувану поведінку пожеж, виниклих на замінованих територіях.

Ідентифікація територіальних громад за ризиками від лісових пожеж (виділено червоним). Основними факторами, що бралися до уваги були наявність значних площ чистих сосняків і замінованих територій (Мапа: Сидоренко С.)

Презентація креативного проєкту групою студентів курсу Пірогеографії у Вагенінгенському університеті (зліва направо: Рубен, Кім, Нік, Сергій Сидоренко (ментор групи), Лоіс та Джоші)

Студенти запропонували розробити набори карток у зручному для поширення форматі українською та англійською мовами, які містять інформацію щодо базових правил пожежної безпеки в лісах і природних ландшафтах, а також правила безпечної поведінки на потенційно замінованих територіях.

    

Зразок розроблених карток для поширення серед населення

Окремою частиною проєкту була розробка символу охорони лісів і природних ландшафтів від пожеж. Наприклад, в Австрії це лис, в США ведмідь Смоукі (Smokey Bear). В українців лисиця асоціюється із хитрістю та егоїзмом і має здатність до вигадки, ведмідь неповороткий і незграбний, ще й певною мірою вважається символом Російської Федерації, яка власне і розв’язала довготривалу війну проти України. Тож даному персонажу мають бути притаманні риси розсудливої, обережної й далекоглядної особистості, яка може миттєво надати корисні поради щодо пожежної безпеки й збереження життя. Після тривалих дискусій і аналізу культурного коду (улюблені персонажі казок, їх архетипи, риси характеру, якими наділяють тварин у казках і прислів’ях) із низки «кандидатів» було обрано бобра, як мудру тваринку, яка має в українців кришталево чисту репутацію. До візуалізації ідеї була залучена також Софія Сидоренко, вона готувала попередні ескізи  потенційних персонажів до початку проєкту. Бобра назвали «Гриць Вогнеборець», адже цей варіант отримав найбільше схвальних відгуків від дітей із місцевої початкової школи. Розробкою загального дизайну займалася Кім, вона також запропонувала додати до набору інформаційних карток розмальовку для дітей.

Рубен та Кім презентують слайд «Гриць Вогнеборець»

Усі комплекти складаються з 5 двосторонніх карток, які спроєктовані для відповідних соціальних груп: окремо для дітей, дорослих і фермерів. Для фермерів інформація на картках додатково включає «пожежний календар», в якому відзначені піки горимості природних (відкритих) ландшафтів із урахуванням природних зон, візуальні підказки визначення рівня пожежної небезпеки в ландшафтах та базові правила Fire wise для фермерських господарств. Кожна картка містить QR-коди для списку посилань на ресурси Гідрометцентру зі щоденною інформацією щодо рівня пожежної небезпеки за умовами погоди та посилання на рекомендації з гарантування пожежної безпеки населених пунктів Східноєвропейського регіонального центру моніторингу пожеж (REEFMC), підготовлені за редакцією проф. Сергія Зібцева.

     

Інформація щодо базових правил безпеки подана в короткій формі із QR-кодом, що містить посилання на повний опис правил та на динамічну мапу розмінування від ДСНС

Для приватних сільських будинків та їх господарів надано інформацію, яка містить базові принципи управління горючими матеріалами, формування невеликих протипожежних бар’єрів довкола подвір’я та створення умов для недопущення поширення пожеж (засобами ландшафтного дизайну із підбору та розміщення видів рослин, стійких до пожеж). До цієї картки додається пакетик із насінням одного з пожежостійких видів рослин та інструкціями по формуванню пожежостійкого ландшафту за допомогою базових методів озеленення територій. Стійкі до пожеж рослини запасають значну кількість води в стеблі та листі, під час росту й розвитку продукують незначну кількість відмерлої фітомаси та мають добре розвинену кореневу систему. Вони здатні підтримувати значні обсяги вологи в тканинах навіть за умов нечастого поливу, повільно ростуть і не вимагають значного догляду, зазвичай є низькорослими, мають незначний вміст смол у складі та низький запас загальної фітомаси на одиницю площі.

Студентами було розроблено дизайн карток українською та англійською мовами, який готовий для роздрукування та поширення всім зацікавленим сторонам, перший набір передано Вельбівському лісництву та Вельбівській територіальній громаді Полтавської області. Співпраця науковців двох європейських країн в освітній сфері сприяє поширенню інформації й навчанню населення правилам поведінки у надзвичайних ситуаціях, а образ бобра «Гриця Вогнеборця» має шанс стати символом протипожежної кампанії в Україні,

 

Сергій Сидоренко,

завідувач сектору екології лісу УкрНДІЛГА