Об’єкти природно-заповідного фонду Сумщини: сучасний стан і шляхи збереження біорізноманіття»

Опубліковано: 2024-03-01

Директор ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція», доктор с.-г. наук, с. н. с. Анатолій Жежкун взяв участь у науково-практичній конференції «Об’єкти природно-заповідного фонду Сумщини: сучасний стан та шляхи збереження біорізноманіття». Захід було організовано з нагоди 25-ї річниці Національного природного парку “Деснянсько-Старогутський” — перлини Українського Полісся. До участі у ньому були запрошені представники Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міністерства захисту довкілля, Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської ОДА, Сумського національного аграрного університету, Державної екологічної академії післядипломної освіти, керівники природоохоронних установ України.

Національний природний парк «Деснянсько-Старогутський» було створено у 1999 році на півночі України в Середино-Будській громаді Сумської області з метою довгострокового збереження, відтворення та раціонального використання поліських природних комплексів, а також здійснення рекреаційної діяльності.

Директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун спільно з директором НПП «Деснянсько-Старогутський» Сергієм Кубраковим виступили з доповіддю «Ефективність лісогосподарських заходів у лісостанах НПП «Деснянсько-Старогутський», в якій було узагальнено результати наукової співпраці установ, починаючи з 2006 року.

     

За цей час науковцями станції було закладено низку стаціонарних дослідних об’єктів на території парку. Під час досліджень головну увагу приділили вивченню особливостей процесів природного поновлення та можливості подальшого його використання для успішного формування повноцінних стійких природних лісових екосистем.

На жаль, наразі продовження науково-дослідних робіт на території парку унеможливлені через постійні інтенсивні обстріли з боку ворога в безпосередній близькості до кордону, проте науковці сподіваються на скоріше відновлення робіт заради збереження унікальних куточків природи Східного Полісся.

 

 ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»