Огляд лісокультурних і наукових об’єктів ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція»

Опубліковано: 2024-02-23

21 лютого 2024-го року начальник Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Перов і науковці УкрНДІЛГА спільно здійснили об’їзд лісокультурних і наукових об’єктів ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція».

   

Під час огляду директор ДП «Вінницька ЛНДС» Олег Василевський ознайомив колег із особливостями вирощування лісових культур в даних лісорослинних умовах. Представниками станції та міжрегіонального управління було оглянуто наступні ділянки лісових культур: сосни звичайної та дуба звичайного 10-го класу віку; сосни звичайної за участю дуба червоного у віці проріджень; молоді культури 2-го класу сосни звичайної за участю липи дрібнолистої та дуба звичайного, а також лісові культури модрини європейської за участю вишні пташиної та липи дрібнолистої. За результатами проведеного обстеження було акцентовано увагу на відносно низькій енергії росту, продуктивності та передчасному випадінні дуба звичайного зі складу мішаних сосново-дубових насаджень у даних лісорослинних умовах. Також було звернено увагу на доцільність використання дуба червоного при створенні лісових культур в умовах свіжого сугруду.

   

Під час обстеження лісівники відвідали постійну стаціонарну  ділянку в Турбівському лісництві з дослідження інтенсивності рубок догляду. Стаціонарні дослідження щодо визначення оптимальної інтенсивності зрідження з метою отримання деревини відповідної якісної та сортиментної структури було розпочато на Вінниччині на початку 1960-их років. Пробна площа на стаціонарних об’єктах складається з окремих секцій (А-Д). На початковому етапі на секції «Г» були проведені рубки сильної інтенсивності (ряди зріджувалися так, щоб просвіти між кронами окремих дерев не перевищували половини середньої ширини крони), на секції «В» — середньої (зрідження до ступеня торкання крон дерев, та супутніх порід, які заважають росту дуба), на секції «Б» — слабкої (вирубування у рядах лише пригнічених дерев, які відстають у рості). Секція «Д» була збірною із застосуванням усіх варіантів інтенсивності зрідження. У 1964 році секція «Д» була переформована у варіант із дуже сильним зрідженням. За результатами тривалих досліджень встановлено, що найкращі технічні якісні характеристики дерев дуба відмічені на секції із дуже сильним зрідженням (частка ділових дерев – 65,3%). Впродовж 2013-2023 рр. відбулося зниження технічних якостей дерев дуба. Зокрема, частка ділових дерев дуба знизилася на 24 % на контролі та на 10-30 % на інших секціях різних режимів зрідження. Такі тенденції не були виявлені лише на секції із дуже сильним зрідженням.

За підсумками проведеного обстеження об’єктів спеціалістами виробництва будуть враховані пропозиції науковців щодо удосконалення схем створення лісових культур з метою вирощування стійких і високопродуктивних насаджень.

 

ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція»