Огляд глобальних перспектив ринку пиломатеріалів

Опубліковано: 2024-02-19

Сектор економіки УкрНДІЛГА проводить дослідження регіональної структури лісокористування та прогнозування виробництва/споживання деревини в Україні. В рамках проведення досліджень вивчається світовий досвід із відповідним аналізом ситуації на ринках деревини. Значний обсяг круглого лісу в Україні спрямовується на виробництво пиломатеріалів. Тому інформація щодо світових тенденцій розвитку ринку пиломатеріалів є корисними як для проведення відповідних досліджень, так і для суб`єктів господарювання, пов`язаних з використанням деревного ресурсу.

Світовий ринок пиломатеріалів є конкурентним і нестабільним. На нього впливає велика кількість факторів: економічні та природні умови, зростання чисельності населення, урбанізація, вподобання споживачів тощо. Зміни будь-якого з цих параметрів можуть призвести до коливань попиту. Останнім часом на ринку пиломатеріалів відбулися зміни, які обумовили початок фази уповільнення попиту та темпів росту цін. Спеціалісти двох провідних організацій O'Kelly Acumen і Timber Exchange підготували детальний звіт, в якому проаналізовані останні зміни на світових ринках пиломатеріалів за такими напрямами — США, Китай, Європа, Близький Схід і Північна Африка. Вони володіють великим досвідом у цій галузі, маючи понад 20 років досвіду роботи в лісовому господарстві, ринкової аналітики та бізнес-консалтингу для вищого керівництва в усьому світі. Наводимо короткий огляд цієї значної праці для ознайомлення з сучасними світовими тенденціями та ключовими факторами, що обумовлюють попит і пропозицію на світовому ринку пиломатеріалів.

Розвиток будівництва та зміна відсоткових ставок в країнах ЄС

Впевненість у підвищенні темпів будівництва є ключовим фактором, що визначає попит на деревину в Європейському Союзі (ЄС) – регіоні, на який припадає значна частка світового виробництва деревини. У 2022 році в країнах ЄС спостерігалося зниження попиту на деревину після восьми років стабільного зростання, переважно через кризу євровалюти. Будівельний і житловий сектори, на які припадає близько 70 % попиту на деревину, зіткнулися з певними труднощами в останні декілька років. Цю тенденцію до зниження можна пояснити швидким підвищенням відсоткових ставок, запроваджених Європейським центральним банком для боротьби з інфляцією. Високі витрати на позики, пов’язані з цими відсотковими ставками, впливають на будівельні проєкти й інвестиційні рішення, що призводить до зниження попиту на деревину в Європі. Проте, є підстави для оптимізму, оскільки очікується зниження відсоткових ставок у 2024–2025 роках, а економічне уповільнення в Європі буде короткочасним. Такі прогнози вказують на можливість відновлення попиту на деревину.  Однак, за наявними прогнозами очікується певне скорочення виробництва в Центральній Європі. Крім того, геополітичні конфлікти, зокрема війна в Україні, призвели до скорочення імпорту деревини в Європі. У такій ситуації європейські експортери можуть почати задовольняти попит Китаю. У перспективі до 2025 року очікується, що європейський експорт деревини залишиться відносно стабільним, зосереджуючись на розвитку ринку США. Попри те, що постачання пиловника й екологічне законодавство ЄС створюють певні проблеми, європейський ринок деревини має потенціал для майбутнього зростання.

Житлове будівництво формує попит на ринку США

Близько 26 % загального світового попиту на пиломатеріали надходить із ринку США. Початок будівництва житла в США безпосередньо впливає на попит на пиломатеріали, необхідні для будівництва. В свою чергу, зростання чисельності населення, урбанізація та іпотечні ставки впливають на початок будівництва житла. Незважаючи на скорочення попиту на пиломатеріали в США в 2022 році, очікується, що ринок відновиться й відчує зростання в найближчі роки. Більшість прогнозів очікують відновлення вже в 2024 році. Щоб задовольнити цей попит, на півдні США стрімко зростає пропозиція сировини, з численними проектами лісопильних заводів і збільшенням їх потужностей. Отже, ринок США зможе менше покладатися на імпорт пиломатеріалів, що призведе до зниження відповідного попиту та збільшення внутрішньої пропозиції.

Споживання пиломатеріалів у Китаї

Китай займає міцну позицію як найбільший споживач пиломатеріалів, задовольняючи станом на 2022 рік 18 % світового та 71 % азійського попиту. Проте, за останні три роки попит на пиломатеріали в Китаї впав на 6 %. Насамперед це пов’язано з уповільненням у будівельному секторі, на який припадає близько 45 % попиту. Крім того, зменшилися інвестиції у відповідну інфраструктуру. Незважаючи на це, очікується, що попит на пиломатеріали в Китаї відновиться та зросте. При цьому, приблизно 40 % поставок пиломатеріалів у країні значною мірою залежить від імпорту. 

Очікується, що зростання ВВП Китаю сповільниться, проте, згідно прогнозів, воно все одно випередить інші регіони. Це зростання тісно пов’язане з будівельними проєктами, розвитком інфраструктури та виробництвом меблів. Оскільки ВВП стабілізується за відносно нижчого рівня темпів зростання, то при продовженні державних витрат будуть з’являтися можливості для збільшення попиту на пиломатеріали в будівельних проектах. Крім того, розвиток інфраструктури та виробництво меблів також відіграватимуть роль у стимулюванні попиту на пиломатеріали в Китаї. Таким чином, незважаючи на виклики, попит Китаю на пиломатеріали продовжуватиме зростати, в тому числі за рахунок імпорту.

Наведений матеріал щодо перспектив розвитку ринку пиломатеріалів за провідними економіками світу слугуватиме певним орієнтиром при проведенні прогнозів функціонування ринку деревини в Україні.

 

 

Сектор економіки лісового господарства УкрНДІЛГА

 

 

Посилання на фото 1, 2, 3, 4