Міжнародний день жінок і дівчат у науці

Опубліковано: 2024-02-11

11 лютого в світі відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці  (International Day of Women and Girls in Science). За даними Інституту статистики ЮНЕСКО (UNESCO Institute for Statistics, UIS) всього 30 % дослідників у світі є жінками. Жінки-науковці проводять новаторські дослідження, але незважаючи на їхні видатні відкриття, ці роботи не завжди отримують визнання, на яке вони заслуговують. Численні опитування довели, що жінки публікують менше наукових праць, їм також менше платять за проведені дослідження, водночас вони мають більше перешкод для кар’єрного росту. Також UIS вивчає, якою мірою сімейні рішення, фінансові міркування, культура на робочому місці та дискримінація можуть вплинути на бажання жінки будувати кар’єру в галузі STEM.

В українській науці жінок-вчених станом на сьогодні понад 45 відсотків. За даними плану гендерної рівності УкрНДІЛГА розподіл працівників за посадами та наявністю наукового ступеню такий: жінки-керiвниці структурних пiдроздiлiв та їх заступниці – 46 %, спiвробiтниці на посадах головних спецiалiстiв –– 75 %, спiвробiтниці iз науковими ступенями – 50 %.

Наполегливі, працьовиті, розумні й талановиті жінки-вчені руйнують стійку концепцію про те, що жінка від народження слабша, а гендерна нерівність є природною та неминучою. Щороку ініціатива фундації L`Oréal сприяє збільшенню кількості жінок у науці та допомагає молодим талановитим науковицям в їхній кар’єрі.

 

Українська премія l’Oréal-UNESCO «Для жінок у науці» приймає заявки на премію 2024 (https://forwomeninscience.in.ua/). У програмі беруть участь жінки, які проводять наукові дослідження в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика), мають науковий ступінь, публікації в журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та/або Web of Science, та є соціально активними в популяризації науки.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА