Зимові роботи на плантаціях фундука

Опубліковано: 2024-02-09

Вже не одне десятиліття на плантаціях ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки» проводять випробовування вітчизняних сортів фундука (Шедевр, Корончатий, Давидівський та ін.) які б добре почувалися в суворому степовому кліматі, витримуючи низькі температури взимку, пізні весняні заморозки, відсутність вологи та високі температури влітку.

Роботи з вирощування саджанців фундука методом вертикальних відгілків розпочинаються вже взимку. Користуючись морозними днями, працівники Центру провели на плантаціях омолодження кущів фундука, або так зване «садіння на пень». Ця процедура дозволяє навесні отримати молоді пагони, на яких методом перетяжок влітку будуть сформовані відгілки. Ці відгілки до осені мають наростити кореневу систему, завдяки якій після відокремлення від маточного куща вони зможуть існувати як окремий саджанець.

Однією із найважливіших переваг цього методу є повне збереження всіх властивостей і характеристик маточного куща, на якому проводиться закладання відгілків. За сприятливих погодних умов протягом відносно короткого часу є можливість отримати якісний садивний матеріал.

 

Фундук порівняно з деякими іншими плодовими культурами є менш вимогливим до ґрунтових умов та до рельєфу місцевості, тому його можна висаджувати в садах, на плантаціях, на дачних ділянках. Фундук також характеризується потужною кореневою системою, завдяки чому його рекомендовано використовувати для закріплення схилів балок і водоймищ, а також для запобігання ерозії ґрунтів.

 

ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»