Мікроклональне розмноження рослин у Латвії

Опубліковано: 2024-02-07

Мікроклональне розмноження рослин набуває все більшої популярності в світі. Водночас вегетативне розмноження рослин в культурі in vitro має свої переваги, складнощі та нюанси і саме тому  важливим є обмін досвідом з даного питання між фахівцями.

Завідувач відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА Світлана Лось відвідала лабораторії мікроклонального розмноження рослин у Латвійському державному науково-дослідному лісовому інституті (ЛДНДЛІ) «Сілава» та Національному ботанічному саду Латвії (м. Саласпілс) у грудні минулого року. Науковий співробітник відділу фізіології рослин ЛДНДЛІ «Сілава» Даце Трейгюте (Dace Treigute) ознайомила її з напрямами роботи лабораторії.

  

Приміщення для приготування середовищ обладнане потужними автоклавами та фільтрами для води. Воду для приготування середовищ використовують фільтровану, а не дистильовану. У приміщенні для мікроклонування розташовані ламінарні шафи, які закріплені індивідуально за співробітниками, та в яких кожен підтримує стерильність і відповідні умови для роботи.

      

Приміщення для дорощування мікроклонованих рослин іn vitro обладнане стелажами зі спеціальними фітолампами. Нині в лабораторії триває експеримент із визначення найбільш сприятливого спектру освітлення для культивування берези повислої. Крім удосконалення методики мікроклонального розмноження берези повислої проводяться роботи з розмноження бука, черешні, гібридів осики європейської й американської, бузку тощо. Переважно це селекційний матеріал – перспективні клони або гібриди. Крім того, найбільша у Латвії колекція бузку зберігається саме тут, в умовах in vitro.

         

Відділ екофізіології рослин Національного ботанічного саду Латвії також обладнаний всім необхідним для мікроклонування рослин. Відділ працює, як розповіла доктор біологічних наук Даце Клавіна ( Dr. biol. Dace Kļaviņa), над підтриманням колекцій селекційного матеріалу тепличних квіткових культур (гербера, хризантема), які представлені значною кількістю сортів, зокрема латиської селекції. Інший науковий напрям – розмноження in vitro рідкісних червонокнижних рослин, зокрема Косариків лучних (Gladiolus imbricatus L.). для їх збереження. У даному випадку для відтворення популяції розмножують не менше 30 клонів кожного виду, дорощують у нестерильних умовах і висаджують у колекцію ботанічного саду або в природні умови.

      

Висловлюємо щиру подяку колегам за надану можливість ознайомлення з роботою лабораторій і цікаве спілкування.

 

Світлана Лось,

зав. відділом селекції,

генетики та біотехнології УкрНДІЛГА