Відбувся Всеукраїнський круглий стіл щодо проблемних питань оцінки впливу на довкілля

Опубліковано: 2024-02-05

2 лютого в м. Київ у Національному університеті біоресурсів і природокористування відбувся Всеукраїнський круглий стіл на тему: «Оцінка впливу на довкілля – екологічний контроль чи «тормоз» в лісовому господарстві».

  

Круглий стіл був присвячений проблематиці чинного законодавства в сфері оцінки впливу на довкілля, негативним наслідкам його застосування та пошуку шляхів вирішення проблем. В заході, який пройшов у змішаному офлайн-онлайн форматі взяли участь народні депутати України, працівники лісової галузі, Держлісагентства та ДП «Ліси України», лісівничої науки та освіти, представники громадських і екологічних організацій тощо. Від УкрНДІЛГА безпосередню участь у роботі Круглого столу взяв директор Інституту Віктор Ткач, а онлайн – заступник директора Сергій Мусієнко, учений секретар Олексій Кобець, старший науковий співробітник Катерина Давиденко.

Відкрили засідання ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, які в своїх виступах відзначили актуальність та важливість подібних заходів і побажали присутнім успішної та плідної роботи. Олег Бондаренко зазначив, що процедура проведення ОВД прийшла на зміну екологічній експертизі та є занадто забюрокритизованою, тому над її удосконаленням потрібно працювати.

   

Голова Держлісагентства Віктор Смаль наголосив, що на ділянках, які були пошкоджені пожежами чи вітровалами, підприємства галузі не можуть оперативно усувати їх наслідки та проводити заготівлю ліквідної деревини, в тому числі і для потреб оборони держави. Адже щоб прибрати пошкоджений чи знищений ліс лісокористувачу потрібно заплатити за проведення ОВД і за післяпроектний моніторинг, а сам процес отримання висновків ОВД триває місяцями.

   

Вів засідання голова Товариства лісівників України Юрій Марчук. Згідно порядку денного було представлено доповідь директора НДІ лісівництва та декоративного садівництва Олександра Бали, в якій він окреслив особливості та основні проблеми, з якими стикається лісова галузь під час проведення ОВД, в тому числі в умовах воєнного стану.

   

Народний депутат України Олександр Матусевич представив проєкт Закону № 9516, який передбачає внесення змін до законодавчих актів для ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах, який пройшов розгляд відповідних управлінь і комітетів Верховної Ради.

Зокрема цей проєкт передбачає на законодавчому рівні закріпити поділ лісів України за природними зонами, внести зміни до Закону «Про оцінку впливу на довкілля». Серед інших змін зокрема пропонується виключити суцільні санітарні рубки з переліку видів планованої діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають ОВД (за винятком лісів природно-заповітного фонду). «Ця норма не є логічною, адже санітарна рубка через довгий час після пожежі або враження шкідниками втрачає сенс, деревина вже зіпсована. Знаючи це, лісові господарства не хочуть витрачати сотні тисяч гривень та замовляти звіти. Тому в деяких регіонах навіть через багато років спостерігаємо згарища, які вже давно мали очистити та висадити молодий ліс», - зауважив Олександр Матусевич.

Натомість пропонується включити в перелік видів планованої діяльності, які підлягають ОВД, усі рубки головного користування, незалежно від площі та збільшити площі, на яких планується лісорозведення, з діючих 20 гектарів до 150 га в Поліссі та Українських Карпатах, до 100 га – в Лісостепу та до 50 га – в Степу та Гірському Криму.

   

В обговоренні порушених питань взяли участь начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Ігор Будзінський, Ігор Лицур, виконавчий директор ДП «Ліси України», представник Лісової опікунської Ради FSC Україна Оксана Павліщук, президент Асоціації «Меблідеревпром» Юрій Медведєв. Народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк акцентувала увагу на монополізації послуг з проведення процедури ОВД приватними структурами та на фактичному блокуванні діяльності з розробки документів і проведення ОВД для державних наукових установ.

   

   

Директор УкрНДІЛГА Віктор Ткач у своєму виступі зосередив увагу на сучасній практиці застосування механізму оцінки впливу на довкілля в країнах Європейського Союзу та на необхідності внесення змін до Закону «Про оцінку впливу на довкілля» із врахуванням досвіду цих країн і особливостей лісового господарства України. Так, в країнах ЄС система оцінки впливу на довкілля є дуже гнучкою та не створює екстремальні умови для лісорозведення, а обов’язковій процедурі ОВД підлягає вирубка лісів лише у випадку, коли вона призведе до зміни цільового призначення земельної ділянки. Санітарні та інші планові рубки лісів в країнах ЄС ОВД не підлягають.

За підсумками обговорення учасники Круглого столу ухвалили пропозицію щодо підтримки проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах» та його внесення на розгляд Верховної Ради в першому читанні.

Також було вирішено рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів внести зміни до «Методичних рекомендації з розробки звіту з оцінки впливу на довкілля в галузі лісового господарства» з урахуванням кращих європейських практик і надати їм правового статусу.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА

(Фото надані пресслужбою Держлісагенства України)