Горіхове дерево Карія іллінойська або Пекан

Опубліковано: 2024-01-25

Плоди горіхового дерева Пекан (Carya pecan illinoinensis (Wangenh.K.Koch) наділені безліччю корисних властивостей і мають унікальні лікувальні якості. Пекан – уродженець Північної Америки, але вирощується переважно в Австралії, Іспанії, Мексиці, країнах Середній Азії та на Кавказі. Пекан – теплолюбна рослина, яка успішно прижилася й в Україні, витримуючи тривалі низькі температури взимку.

Серед науково-дослідних селекційних об’єктів, які знаходяться на території ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки», є пеканові насадження (Carya pecan). Ці насадження було закладено доктором біологічних наук, професором Федором Львовичем Щепотьєвим, відомим вченим в області дендрології, дендрофізіології, інтродукції, акліматизації та селекції деревних порід, який із 1933 року був науковим співробітником УкрНДІЛГА, з 1953 р. – заступником директора Інституту, а з 1966 року завідував кафедрою ботаніки у Донецькому університеті.

Пекановий сад площею 2,7 га був закладений в 1963 році з метою визначення можливості закладання промислових плантацій, вивчення особливостей росту, адаптації та репродукції насаджень у степових умовах.

В 1966 році було створено ділянки площею 6,2 га з метою досліджень стану різних сортів пекану та його гібридних форм в умовах Байрачного степу Правобережної України. Садивний матеріал, яким створювали пеканові насадження, – це насіння, отримане в Середній Азії, на Закавказзі та в США.

    

Насадження Carya pecan 60-річного віку чудово збереглися, адаптувалися до кліматичних умов Степу, мають розвинену крону й здатні переносити значні пониження температури в зимовий період. Плодоношення дерев постійне та в окремі роки дуже рясне. На жаль, насіння в умовах регіону на деревах не визріває.

За результатами останніх досліджень УкрНДІЛГА на території ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки» рослини характеризуються задовільним станом. Вид виявив високу посухостійкість, добрий ріст і високу якість стовбурів, але плоди не визрівають (ядро й зародок плодів несформовані). Водночас є інформація щодо щорічного визрівання плодів на Херсонщині.

        

На прикладі насаджень ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» на практиці доведено, що пекан чудово росте в степовій зоні з перенесенням тривалих низьких і високих температур. У зонах, де дозріванню горіха не сприяють кліматичні умови, цей вид можна використовувати для озеленення та вводити в культури для збільшення рослинного різноманіття й покращення екологічного стану довкілля.

 

ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»