Аналіз репродуктивних процесів на клонових плантаціях сосни звичайної фінського походження на Вінниччині

Опубліковано: 2024-01-22

Науковці ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція» проводять регулярні спостереження за станом і репродуктивними процесами на клоновій лісонасіннєвій плантації, яка була створена на Вінниччині за участю фінських науковців. Клонова плантація сосни звичайної фінського походження була закладена навесні 1992 р. у Літинському лісництві ДП «Хмільницьке лісове господарство» (нині – Філія «Вінницьке лісове господарство» ДП «Ліси України»). Для створення об’єкту було використано щеплений матеріал із закритою кореневою системою, а в якості прищепи – живці, заготовлені із плюсових дерев у південній частині Фінляндії. Сьогодні загальна площа плантації становить 2,58 га, а кількість клонів фінського походження – 30 шт. Для проведення порівняльного аналізу на ділянці було також висаджено сіянці сосни звичайної місцевого походження.

Фото: плантація сосни звичайної фінського походження у Літинському лісництві

Вивчення особливостей росту та розвитку щеп науковцями станції були розпочаті уже наступного року після її створення. Проведений аналіз збереженості клонів на плантації впродовж 1993–1999 рр. вказав на їх незначний відпад – із 400 висаджених всохли лише 5 дерев.

Станом на 2012 р. частина плантації була загущена за рахунок росту супутніх порід і чагарників, тому впродовж наступних 6 років (2013–2018 рр.) було проведено видалення супутніх порід у міжряддях. Такі заходи були здійснені на ділянці двічі. Починаючи з 2012-го року, на плантації було розпочато регулярні спостереження за станом і репродуктивними процесами сосни, зокрема за інтенсивністю утворення мікростробілів, макростробілів і шишок 1-го та 2-го років.

За результатами проведених досліджень в  2023-му році встановлено, що середній бал утворення мікростробілів становив 3,1 бали. Інтенсивність утворення мікростробілів місцевої популяції становила 3,3 бали. Загальний середній бал утворення чоловічих репродуктивних органів у 2023-му році становив 3,1 бали.

Середній бал утворення макростробілів на плантації становив 3,3 бали. Найвищою здатністю за утворенням жіночих репродуктивних органів (3,9–4,2 бали) відрізнялися окремі клони фінського походження. Місцеві клони характеризувалися дещо нижчим рівнем утворення репродуктивних органів (2,4–2,9 бали).

Інтенсивність утворення сформованих 2-річних шишок в 2023-му році становила 2,0 бали. Найвищою насіннєвою здатністю характеризувалися окремі клони фінського походження (середній бал – 2,5–2,6). Інтенсивність утворення 2-річних шишок місцевої популяції становить 2,3 бали.

За результатами тривалих досліджень на плантації встановлено, що фінські клони характеризуються добрим станом і достатньо високою продуктивністю. Плантація дає можливість отримати високоякісне та життєздатне насіння, яке за даними фінських колег-науковців може використовуватися для створення експериментальних випробних культур. Життєздатність насіння, отриманого на плантації, досліджувалася впродовж останніх років в Інституті природних ресурсів Фінляндії (Natural Resources Institute Finland). Дослідженнями встановлено, що сіянці сосни звичайної, вирощені із насіння, отриманого на українській плантації, характеризується досить високим ступенем морозостійкості та що таке насіння може використовуватися для створення лісів у Фінляндії.

 

ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція»