Інтенсифікація вирощування садивного матеріалу дуба

Опубліковано: 2024-01-02

Протягом 2023 року в розсадницькому відділенні селекційно-насіннєвого комплексу Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС» було проведено досліди з вивчення ефективності стимуляторів росту рослин і добрив при вирощуванні сіянців дуба звичайного з закритою кореневою системою (ЗКС) в умовах відкритого ґрунту.

Листове підживлення сіянців дуба із закритою кореневою системою на відкритому полігоні (ДП «Харківська ЛНДС», Південне лісництво, 2023 р.)

Загалом було закладено досліди із випробування 16 препаратів для інтенсифікації росту сіянців. Для вирощування близько 10 тис. сіянців дуба із ЗКС було обрано 20 варіантів розчину.

Упродовж вегетаційного періоду було проведено двократне підживлення сіянців (13 червня і 7 серпня) стимуляторами росту та різними видами добрив шляхом обприскування або поливу. Перше підживлення проведено після масової появи листя; друге – в період інтенсивного росту сіянців.

Загальний вигляд сіянців дуба звичайного з ЗКС на завершальному етапі вирощування (ліворуч – контрольний варіант, праворуч – дослідний варіант)

Ефективність застосування стимуляторів росту рослин і добрив під час вирощування сіянців дуба із ЗКС оцінювали за їхніми біометричними показниками та масою в повітряно-сухому стані. Результати свідчать про збільшення на дослідних варіантах висоти сіянців на 18–53 %, діаметру – на 25–52 %, загальної маси модельного сіянця – на 25–124 %.

      

Загальний вигляд відмитих від субстрату однорічних сіянців дуба із ЗКС у дослідах із двократним підживленням добривами (2б – контроль 8 – варіант «Нутрівант плюс»; 7в – варіант «Help Rost»)

Загалом визначено позитивний вплив на біометричні показники сіянців як за поливу стимуляторами росту та добривами, так і за внесення препаратів шляхом обприскування по листу на всіх дослідних варіантах.

 

 

                                                       О.М. Даниленко,

заступник директора з наукової роботи

ДП «Харківська ЛНДС»

 

Науковці відділу лісовідновлення

та захисного лісорозведення

УкрНДІЛГА