Опублікована книга «Ради молодих вчених України: 2022. Незламні»

Опубліковано: 2023-12-18

Книга налічує близько 500 сторінок та об’єднує досвід понад 70-ти Рад молодих вчених України. Впродовж 2022 року дослідники із різних галузей знань проявили надзвичайну колективну антикрихкість і наполегливо продовжували свою наукову діяльність.

Рада молодих вчених УкрНДІЛГА це спільнота, яка була започаткована у 70-х роках минулого століття науковцями Інституту ще за директорства академіка АН України, професора Петра Степановича Пастернака. Вчені збиралися разом для обміну ідеями та досвідом, завзято вели дискусії щодо поточних і майбутніх досліджень, щоб зробити особистий вагомий внесок у лісівничу науку.

Але часи змінювалися, формували нові виклики та можливості. За роки директорства члена-кореспондента НАН України і НААН, доктора с.-г. наук, професора Віктора Петровича Ткача Рада молодих вчених УкрНДІЛГА стала місцем проведення спільних засідань молодих і визнаних науковців Інституту, а також представників інших наукових і навчальних установ та закладів, які діляться своїм досвідом і досягненнями в галузі лісового господарства та науки в цілому.

Ольга Миколаївна Кукіна була головою Рада молодих вчених УкрНДІЛГА до 2017 року, і саме за часи її керівництва почався розвиток Ради як окремої спілки при Інституті. Потім, у 2017–2021 рр. цю посаду обіймав Юрій Євгенович Скрильник, який, спираючись на свій досвід, надавав практичні поради та консультував молодь. У 2022 році головування передано Світлані Вікторівні Сидоренко. Вона є співавтором книги «Ради молодих вчених України: 2022. Незламні». Тож на сьогодні Рада молодих вчених УкрНДІЛГА – це творча, наукова спільнота, де кожен може розвиватися як лідер.

На момент подання публікації до книги «Ради молодих вчених України: 2022. Незламні» до складу Ради входило 12 осіб. Молоді вчені УкрНДІЛГА активно публікуються у закордонних наукових виданнях, індексованих у наукометричних базах Scopus та Web of Science. Серед них є молоді спеціалісти з науковими здобутками світового рівня. За свою роботу в галузі лісового господарства та агролісомеліорації молоді дослідники отримують нагороди, стипендії та гранти. Слід відзначити також активну співпрацю з національними та міжнародними організаціями й інститутами, серед яких Національна академія наук України, Лісова Служба США, FAO, USAID, Європейська Комісія та інші.

Члени Ради молодих вчених не втрачають наукового оптимізму та постійно шукають дієві способи підтримки й розвитку прогресивних ідей обдарованої молоді. Перехід на онлайн-формат роботи з використанням відповідних платформ і сервісів забезпечує ефективну комунікацію та співпрацю.

Воєнний стан також вплинув на характер науково-дослідницької активності. Через обмежену можливість проводити дослідження на науково-дослідних об’єктах молоді науковці наразі більше фокусуються на обробці попередньо зібраних даних і моделюванні. Також члени Ради беруть участь у блокуванні російських соціальних мереж, збиранні коштів для ЗСУ, наданні критично важливої інформації для подальших здобутків і моніторингу нинішнього стану дослідних об’єктів та лісових екосистем України.

Найбільш ефективною формою підтримки з початку масштабного російського вторгнення стало безперервне фінансування науковців нашої установи державою. Рада молодих вчених УкрНДІЛГА висловлює свою подяку Раді молодих учених при Міністерстві освіти і науки України та всім, хто допомагає та підтримує наукову молодь у цей непростий час. Ми віримо, що разом переможемо та збережемо нашу науку та країну. Слава Україні!

 

Світлана Сидоренко,

голова Ради молодих вчених УкрНДІЛГА