Сильні міста - сильна Україна. Перший водний форум Житомирщини

Опубліковано: 2023-12-11

Проєкт «Інтегрований розвиток міст в Україні II» реалізується з 2016 року в різних містах України – у Львові, Вінниці, Чернівцях, Полтаві, Житомирі, Харкові, Мелітополі, Миколаєві та Подільському районі Києва німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Федерального уряду Німеччини та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO). Його метою є  розроблення інтегрованих концепцій міського розвитку відповідно до Лейпцизької хартії сталого розвитку європейських міст у тісній співпраці з громадськістю, бізнесом та міською адміністрацією.

Наприкінці листопада в м. Житомир в рамках проєкту відбувся Перший водний форум Житомирщини «Водні ресурси: шляхи сталого розвитку водного господарства».

https://polysskiy-branch.com.ua/uploads/media/Bezymjannyi_5.jpg

Науковці Поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Орлов та Тетяна Курбет взяли участь у роботі Форуму. Доповідь кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника філіалу Олександра Орлова була присвячена проблемам змін кліматичних і гідрологічних показників Житомирської області.

https://polysskiy-branch.com.ua/uploads/media/Znimok_ekrana_2023-11-29_155334.png   https://polysskiy-branch.com.ua/uploads/media/Bezymjannyi_1.bmp

Водність річок Житомирщини визначається головним чином погодно-кліматичними факторами, які мають короткоперіодичну (роки), середньоперіодичну (десятиліття) та довгоперіодичну (циклічну) динаміку. Наразі порахувати циклічну динаміку для річок Житомирщини неможливо за браком даних. Мінімальні та максимальні витрати води в річках у багаторічному ряду спостережень відрізняються у 5–6 разів. Річковий стік має чіткий сезонний хід, і з цим тісно пов’язана концентрація речовин-забруднювачів у воді. З огляду на існуючи результати досліджень практично мова йде про часткове покращення умов річкового стоку та гідрохімічних показників води у річках.

https://polysskiy-branch.com.ua/uploads/media/Bezymjannyi_2.bmp   https://polysskiy-branch.com.ua/uploads/media/Bezymjannyi_4.bmp 

Покращення якості річкових вод можливе за рахунок видалення водної рослинності в критичних локалітетах русел річок або по критичних ділянках водосховищ і більш ретельного очищення скидів на очисних спорудах. Також важливим аспектом є побудова очисних споруд у річкових басейнах в критичних точках керування якістю стоку. Спільна робота учасників форуму з різних секторів господарства надасть можливість розробити стратегію щодо використання, збереження та сталого управління водними ресурсами Житомирщини.

Поліський філіал УкрНДІЛГА