Дослідження щодо інтенсивності утворення репродуктивних органів дуба звичайного

Опубліковано: 2023-11-24

Впродовж минулого тижня науковці ДП «Вінницька ЛНДС» провели дослідження стану та насіннєвої продуктивності клонових плантацій дуба звичайного. Для кожного дерева було визначено інтенсивність плодоношення в розрізі фенологічних форм і генотипів. Основна мета проведених робіт – оцінити рівень репродуктивних процесів та дослідити морфологічні відмінності клонів.

   

Співробітники ДП «Вінницька ЛНДС»

Дослідження щодо інтенсивності утворення репродуктивних органів проведено на ділянці п’ятого селекційного комплексу площею 5,0 га, створеного в 1977 році. Під час проведення досліджень для кожного дерева визначали інтенсивність плодоношення за шкалою Каппера. Під кожним деревом, яке характеризувалося достатнім рівнем плодоношення, заготовляли жолуді. У камеральних умовах проводили аналіз формового різноманіття плодів з метою подальшої ідентифікації клонів.

Селекційний комплекс ДП «Вінницька ЛНДС» займає площу близько 100 га та знаходиться в Турбівському лісництві. Ділянки комплексу створювали протягом багатьох років за різними способами й схемами. Більшість ділянок було закладено під керівництвом доктора с.-г. наук, проф. В. І. Білоуса та канд. с.-г. наук В. О.  Ільїна у 1977–1986 роках.

У зв’язку з тим, що кожна ділянка комплексу має свої особливості, їх можна поділити за станом на три групи:

- ділянки з добрим станом, які майже не потребують проведення доглядів;

- ділянки із задовільним станом, які потребують видалення небажаних видів в рядах і міжряддях, сухих і всихаючих дерев або гілок дуба, вибіркового зрідження дерев дуба;

- ділянки із незадовільним станом, які слід замінити через недостатню кількість або незадовільний стан дерев дуба.

На кожній ділянці необхідно запроєктувати  проведення відповідних заходів.

 

ДП «Вінницька лісова науково-дослідна станція»