Сучасний стан генетичного резервату сосни звичайної в ДП «Балаклійський лісгосп»

Опубліковано: 2020-08-14

Одним із шляхів збереження біорізноманіття лісових деревних видів є збереження генофонду в лісових генетичних резерватах (ЛГР). Станом на 01.01.2019 року в Україні було на обліку ДО «Український лісовий селекційний центр» близько 24 тис. га генетичних резерватів 27 деревних видів, серед них сосна звичайна займала 6 тис. га. В Харківській області наявно 8 ЛГР сосни звичайної в 5 лісогосподарських підприємствах, загальною площею 300 га. Всі генетичні резервати відібрано у 80-х роках ХХ століття.

У ДП «Балаклійський лісгосп» у липні 2020 року був обстежений ЛГР сосни звичайної, відібраний у 1987 році в Савинському лісництві, площею 15,2 га. Згідно даних паспорта ЛГР – деревостан природного насіннєвого походження. До часу відбору в ньому систематично проводили рубки догляду та санітарні рубки, оскільки деревостан входив до лісогосподарської частини лісів зелених зон (нині ЛГР у складі ландшафтного заказника місцевого значення). В умовах свіжого сухуватого субору (В2-1), на дерново-піщаних слабо задернілих ґрунтах насадження 100-річного віку при повноті  0,6 характеризувалося ІІ бонітетом.

За даними ПП 2020 року, середня висота дерев сосни дорівнює 27,5 м, діаметр – 25,6 см, частка дерев із діаметром більше 30 см незначна – лише 7%. Насадження ІІ бонітету, повнота – 0,7. Особливістю даного ЛГР є те, що в невеликих виділах, які до нього входять, представлені різновікові дерева, які сформували один ярус. Зокрема у трьох виділах площею 0,7–1 га участь у складі старовікових 135-річних сосен становить від 3 до 7 одиниць, а  сосни 75–80-річного віку, відповідно, 7–3 одиниці. Там, де у складі насаджень переважають старовікові дерева, бонітет ІІ–ІІІ, де сосна молодшого віку – І.

Згідно таксаційного опису 1981 року на ділянці спостерігався підріст 15-річного віку висотою 5 м та діаметром 7 см, у кількості 1 тис. шт./га. За даними ПП, закладеної у 2020 році, самосіву сосни не відмічено, малочисленний підріст діаметром до 10 см і висотою близько 10 м розташований куртинами, нерідко пошкоджений буреломом.

За породним складом ЛГР – чисте соснове насадження. Стан дерев переважно добрий та задовільний, наявні ознаки слабкого плодоношення. За селекційною структурою – нормальне насадження, 23% дерев характеризуються високими якісними показниками стовбурів.

В іншому генетичному резерваті сосни звичайної – в Балаклійському лісництві цього ж лісгоспу, раніше нами зафіксовано різновікові дерева та відсутність самосіву сосни. Зроблено висновок, що у випадку формування різновікового соснового деревостану шляхом введення часткових лісових культур, проблема подальшого тривалого та стійкого його існування не була вирішена, різниця між деревами різного віку у 80–85 років виявилася завеликою для формування повноцінного другого ярусу.

ДП «Балаклійський лісгосп» відомий як база дослідів професора Б. І. Гаврилова з випробування варіантів зріджування деревостанів. Також відомо, що в повоєнні роки наукова група під керівництвом С. С. П’ятницького продовжила широкомасштабні дослідження з відновлення сосни. В літературі відсутня відповідь на питання про походження в сосняках молодшого покоління у різновікових деревостанах, коли різниця між ними становить близько 60 років. Нині не зрозуміло чи дійсно генетичні резервати сосни звичайної в даному лісгоспі природного походження, де дбайливо доглядали за підростом чи це – деревостани, створені введенням часткових лісових культур. Питання залишається відкритим. Попри це, обстежений ЛГР, у жорстких умовах придонецьких борів продовжує виконувати свої функції, зокрема екологічні та соціальні.

Л. І. Терещенко,

 пр. н. с. лабораторії селекції, к. с.- г. н.

Фото: Л. І. Терещенко, 2020