Досліди з проведення рубок переформування у ДП «Клавдієвська ЛНДС»

Опубліковано: 2023-10-29

У відповідності до чинної нормативної бази рубки переформування – це комплексні рубки, спрямовані на поступове перетворення одновікових у різновікові мішані багатоярусні лісові насадження.

Рубки переформування проводяться поетапно, за кілька прийомів, шляхом здійснення комплексу лісогосподарських заходів для формування цільового деревостану. Кожний наступний прийом зрідження деревостанів призначається за умови появи достатньої кількості життєздатного підросту під наметом материнського деревостану, або достатньої збереженості створених піднаметових культур.

Залежно від породного складу і стану насадження переформування деревостанів може тривати до 60 – 80 років. Загалом період переформування деревостану триває до того часу, поки молоде покоління лісу, яке з’явилося під наметом материнських дерев, не досягне верхнього ярусу.

У лісовому фонді станції були підібрані відповідні ділянки й отримані дозволи на проведення дослідних рубок від Держлісагентства України. Для практичного відпрацювання технології проведення рубок та оптимальних параметрів їхніх організаційно-технічних показників у лісовому фонді Старопетрівського лісництва ДП «Клавдієвська ЛНДС» створено мережу дослідних ділянок у соснових деревостанах. Упродовж 2016 і 2021 років досліди були закладено на 5  ділянках середньовікових чистих соснових насаджень штучного походження, які ростуть у свіжих суборах, мають спрощену горизонтальну структуру та  ознаки втрати біологічної стійкості. Ці ділянки віднесено до рекреаційно-оздоровчих лісів з обмеженим режимом лісокористування, загальна площа ділянок — 15,4 га.

При проведенні рубок переформування в соснових насадженнях застосовували елементи прохідної та групово-вибіркової рубок. Групово-вибірковий спосіб рубок використано для утворення вікон відновлення (рис. 1).

Рис. 1 – Загальний вигляд вікон відновлення на дослідній ділянці

Площа відновлювальних вікон розраховувалася, виходячи з величини 1–1,5 середньої висоти деревостану, та на більшості ділянок не перевищувала 700 м2.

Кількість вікон на дослідних ділянках становить 1–2 шт./га. Інтенсивність рубки під час першого прийому рубок переформування варіювала в межах 20 – 33 % наявного запасу деревини в насадженні.

Рис. 2 – Часткові культури берези на вікні відновлення

Рис. 3 – Часткові культури дуба на вікні відновлення

З метою формування мішаних насаджень, які за складом будуть наближені до корінних для умов свіжого субору, в якості головних порід при штучному лісовідновленні у вікнах використовували листяні породи: березу повислу (Betula pendula Roth.), дуб звичайний (Quercus robur L.) і дуб північний (Quercus borealis L.) (рис. 2,3). На ділянках лісових культур також проходить природне поновлення сосни (рис. 4).

Рис. 4 – Природне поновлення сосни звичайної на вікнах відновлення з культурами дуба

Враховуючи довготривалість процесу переформування, важливою умовою отримання запланованих результатів є спадкоємність і проведення в майбутньому всіх необхідних лісогосподарських заходів на ділянках. Роботи на дослідах триватимуть і надалі.

 

 

Ст. наук. співробітник ДП «Клавдієвська ЛНДС»,

канд. с.-г. наук М. П. Савущик