Стан дослідних лісонасіннєвих об’єктів ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»

Опубліковано: 2023-06-29

22 червня 2023 року директором ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» Жежкуном А. М., виконувачем обов‘язки лісничого Слобідського дослідного лісництва Гаркавим С. М., майстром лісу Морусом В.М. проведено обстеження дослідних лісонасіннєвих об’єктів.  

У кв. 32, вид. 20, площею 1,0 га постійна лісонасіннєва ділянка модрини європейської створена у 2013 році. На ділянці у 2018 році проведено освітлення з вилученням дерев небажаних порід та формування крон способом зріджування 23-річних приростів верхівкового пагону за висотою. З насіння, зібраного на ПЛНД, у 2020 році створені випробувальні культури модрини європейської.

На час обстеження визначена добра успішність насіннєношення модрини. Однак, на окремих місцях виявлено змикання  крон насіннєвих дерев модрини і перекриття бічних гілок, а також паросткове поновлення дерев берези повислої, осики, акації білої, верби козячої. Тому на 2024 рік заплановано розріджування (прочищення).

У кв. 31, вид. 11, площею 1,0 га була створена клонова лісонасіннєва плантація сосни звичайної у 2018 році. Збереженість дерев сосни становить 95 %.  Упродовж перших 3 років проводили агротехнічний догляд у рядах (прополювання сапкою) та у міжряддях культиватором КЛД-1,8 із трактором МТЗ 12.21.2. Також проводили доповнення плантації на місцях відмерлих дерев сосни.

Висота дерев сосни звичайної становить 0,6–3,0 м. У живому надґрунтовому покриві переважають травянисті рослини родини злакових. Проєктивне покриття люпину багаторічного становить 20 %. Близько 50 % від площі ділянки: відновилися дерева природного поновлення берези повислої, верби козячої, акації білої, дуба звичайного. У 2024 році запроєктовано провести зрізання паростків листяних порід та скошування трав’янистої рослинності у проєкції крон дерев сосни.

Для формування крони у дерев заввишки понад 2 м провести зрізування 1–2 приростів термінального пагону, а у дерев заввишки 1,5 м – вилучення центральної бруньки у кільці гілкування. Ці заходи забезпечать поліпшення стану насіннєвих дерев сосни звичайної, формування компактної низькоопущеної крони для раннього та рясного насіннєношення.

                                                                                     ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція»