Cтворення плантації потомств кращих форм горіха волоського

Опубліковано: 2023-05-15

Одним із шляхів селекції деревних рослин є відбір індивідів із певними ознаками серед потомств цінних культиварів від вільного запилення. Особливо цікаві результати можна отримати, коли материнські рослини ростуть в оточенні рослин-запилювачів, яким притаманні високі стійкість, урожайність та технічні характеристики плодів.

У минулі роки Тетяною Риженко (аспіранткою відділу, селекції, генетики та біотехнології) були зібрані горіхи найкращих форм на плантаціях СД ДЛЦ «Веселі Боковеньки». Крім того, горіхи кращих сортів селекції Л. С. Шугіна були люб’язно надані дочкою селекціонера – В. Л. Шугіною. Горіхи зберігали протягом зими у прохолодному приміщенні у вологому піску та висіяли на розсаднику Південного лісництва. Були вирощені сіянці у кількості 160 штук. Садіння 2-річних сіянців на постійне місце було заплановано на весну минулого року.

На жаль, через військові дії цей план не було втілено. Навіть після звільнення північної частини Харківщини залишалася загроза натрапити на вибухонебезпечні предмети. Як тільки була проведена перевірка ділянки саперами, співробітники відділу селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА і Південного лісництва ХЛНДС організували садіння сіянців горіхів. У роботах приймали участь С. А. Лось, В. Г. Григорьєва, М. А. Грачова і Є. А. Губін, а також співробітники лісництва, яким ми висловлюємо щиру подяку.

Створення подібних об’єктів потребує також ретельної підготовки та врахування багатьох моментів – від виготовлення етикеток та придбання пакувального матеріалу до якісної розмітки ділянки та складання детальної схеми. Під час складання схеми важливе не лише безпомилкове вказування назв материнських форм для кожного садивного місця або ряду, а й зазначення сторін світу та cусідніх об’єктів.

Така схема додається до паспорту об’єкту і в подальшому використовується під час проведення обліків і спостережень. Будемо сподіватися, що протягом наступних років будуть проведені спостереження за фенологічним та репродуктивним розвитком рослин. Цього і минулого року вже було засвідчено наявність маточкових квіток у сіянців кращих сортів Л. С. Шугіна.

Світлана Лось,

канд. с.-г. наук, ст. н. с.,

зав. відділом селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА