Міжнародний zoom-семінар «Співпраця – основа для управління негативними впливами на ліси в новому лесятилітті»

Опубліковано: 2020-09-15

26-28 серпня 2020 року у рамках європейського проекту SURE відбувся міжнародний семінар «Співпраця – основа для управління негативними впливами на ліси в новому лесятилітті» («Collaboration – Key to Forest Disturbance Management in a New Decade»). У семінарі взяли участь 79 осіб із 21 країни Європи (Чеської республіки, Великобританії, Ірландії, Швеції, Фінляндії, Франції, Австрії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Латвії, Литви, Естонії, України, Білорусі тощо) – представники наукових організацій, лісового сектора, державних організацій, а також міністерств сільського і лісового господарств Німеччини, Чехії, Словенії, Литви.

Проект SURE (SUstaining and Enhancing REsilience of European Forests https://sure.efi.int) – «Підтримання та підвищення стійкості європейських лісів» призначений для сприяння співробітництву науковців, політиків і лісівників різних країн щодо підвищення стійкості лісів.

Семінар відкрив координатор проекту SURE – представник Європейського лісового інституту (EFI – European Forest Institute) Маркус Ліндер, який презентував декілька моделей оцінювання ризиків деградації лісових екосистем під впливом різних чинників – лісових пожеж, комах і хвороб, вітровалів і сніголамів тощо. Процес управління ризиками стихійних лих поділяється на 4 етапи, а саме: запобігання (prevention), готовність (preparedness), реакція на негативний чинник (response) та лісовідновлення (recovery).



Презентація Маркуса Ліндера (EFI) під час zoom-семінару

Для впровадження сучасних методів ведення лісового господарства Європейський лісовий інститут презентував рекомендації стосовно дій у кризових ситуаціях, а також визначив необхідність співпраці з різними політичними, науковими, громадськими та іншими організаціями, оскільки нині всі найкращі практики для зменшення або подолання впливу негативних чинників наголошують на співпраці лісників, вчених, екологів, політиків і громадськості. Загальну презентацію щодо проекту SURE можна подивитися за посиланням: https://youtu.be/a8HAsyYyFC4.

Інформацію про збірник рекомендацій, розроблений спільно з нашими європейськими партнерами з управління лісовими ризиками, а також про проведене картографування суб’єктів управління ризиками можна подивитися за посиланням: https://youtu.be/o2p6EUTGpXA.

Відкриті презентації Європейського лісового інституту (EFI)

Також EFI презентував цікаве 4-хвилинне відео про негативні чинники лісових екосистем та підвищення стійкості до них https://youtu.be/Ns0Z9emsZIU.

Під час семінару продемонстровано декілька презентацій щодо впливу біотичних чинників на лісові екосистеми в різних країнах, а також картографування основних ризиків у лісових екосистемах у Європі.

Карта ризиків лісових екосистем

Маркус Ліндер розповів, що нещодавні величезні спалахи шкідників і хвороб у Європі є чітким нагадуванням про те, як ми ведемо лісове господарство, як впроваджуємо сучасні принципи сталого лісокористування, як використовуємо позитивні уроки інших європейських країн.

Дамьен Оражем (Міністерство лісового господарства Словенії) розповів про ситуацію з масивним всиханням більше половини лісових насаджень (1/3 всіх хвойних і 2/3 всіх листяних лісів) Словенії після льдольому 2014 року. Він повідомив про спільну співпрацю з EFI, який запровадив підтримку в розробленні алгоритму боротьби з наслідками стихійного явища, а також запропонував спеціалістів – експертів у цій галузі, які допомогли розробити й впровадити надзвичайний план управління ризиками стихійного лиха, а саме заходи з ліквідації наслідків і лісовідновлення.

Презентація Дамьена Оражема

Крістоф Хартебродт (EFI) розповів про масове всихання хвойних лісів у Європі в результаті спалахів масового розмноження короїдів і про можливі напрями створення стійких до шкідників лісових насаджень. Він також наголосив на необхідності передбачення пошкодження насаджень короїдами шляхом обстежень, моніторингу, прогнозування та інших методів визначення тенденцій збільшення чисельності популяцій шкідників.

Презентація Крістофа Хартебродта – схема адаптації лісів до негативного впливу

Окрема секція розглядала питання зменшення ризиків щодо виникнення пожеж у лісі (Александр Хелд, EFI) і можливості застосування міжнародної співпраці в запобіганні лісовим пожежам (Нурія Прат-Гьютар, PCF (Foundation of Fire Ecology and Fire Management Pau Costa Alcubierre), Ніна Добринкова (IICT-BAS), д-р Кетеліна Стуф (Wageningen University)).



Презентації групи міжнародної співпраці по лісових пожежах

Звіт про кожний день семінару надавали у графічній формі, щоб усі учасники мали змогу іноді глянути на рисунок і використати досвід учасників у своїй роботі.



Звіт про перший день семінару у рисунках (Alex Giurka)

В інші дні семінару учасники обговорювали можливість побудувати міжнародний діалог із залученням представників лісового сектора, політиків і громадськості для вирішення кризових проблем лісової галузі.

Так, д-р Ральф Петеркорд (LWF  – Баварський лісовий інститут) розповів про міжнародну співпрацю з питань зменшення масштабів масового всихання ялини після пошкодження короїдом-типографом, Крістоф Хартебродт (EFI) – про можливість використовувати досвід міжнародних експертів щодо зменшення негативних наслідків впливу біотичних чинників і стихійних явищ. Вони зазначили, що вчені не дають рішення, але можуть запропонувати шляхи для находження оптимального рішення (No solution but pathway for solution).

Від України К. В. Давиденко (лабораторія захисту лісу УкрНДІЛГА) виступила з презентацією щодо високої загрози проникнення нових інвазійних шкідників і збудників хвороб лісу, які прийшли і будуть приходити в Україну та Європу. Сіаран Нуджент (Ірландія), Ліза Ленер (Австрія), Сезер Кайя (Турція), Хосе Родрігез (Португалія) обговорили проблеми міжнародної співпраці у галузі захисту лісів від інвазій чужорідних шкідливих організмів та створення європейської платформи здоров’я рослин для оцінювання ризиків інвазій і шляхів сталого управління лісовими екосистемами.

Завершення семінару

Учасники експертної групи з адаптації лісів до зміни клімату проекту SURE опублікували огляд «Адаптація лісів до зміни клімату у контексті сталого управління лісами в Європі» (Adaptation to Climate Change in Sustainable Forest Management in Europe), де надали опис стратегій і практик національної та субрегіональної політики, а також приклади країн щодо заходів з адаптації до клімату на основі інформації, наданої членами Експертної групи або інших національних координаційних центрів. Посилання на публікацію тут: https://foresteurope.org/wp-content/uploads/2016/08/Adaptation_to_Climate_Change_in_SFM_in_Europe_compressed.pdf

К. В. Давиденко,

канд. с.-г. наук, доцент, с. н. с. лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА